Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren HDP Milletvekili Alican Önlü, önergesinde şunları dile getirdi: “Basına ve kamuoyuna yansıyan haberlere göre, 8 Aralık 2018 tarihinde Dersim’in Pülümür ilçesine bağlı Süleymanuşağı köyünde, avlanmaya çıkan iki kişi nesli tükenmekte olan dağ keçisini av tüfeğiyle öldürdü. Keçileri öldüren kişilere tepki gösteren bir köylü cep telefonuyla avcıları görüntülerken avcıların saldırısına uğradı. Saldırı sırasında köylünün cep telefonunu da alan avcılar, bölgeden ayrıldı. Yine basına ve kamuoyuna yansıyan haberlere göre avcıların yapılan incelemeler sonucu Erzincan’da yakalandığı ve kendilerine para cezası kesildiği iddia edilmektedir.

Bilindiği gibi Türkiye'de avlanılmasına izin verilen yaban hayvanları, türlerine ve avlanma sürelerine göre yıldan yıla değişmektedir. Söz konusu av hayvanları Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce belirlenmektedir. Nasıl ki kaçak avcılıkla hayvanların katledilmesi kabul edilemez ise aynı şekilde bakanlığın “av turizmi” adı altında ihale açması ve bunu “popülasyon kontrolü” ile gerekçelendirmesi de asla kabul edilemez bir durumdur. Av turizmi adı altında hayvanların katledilmeleri aynı zaman da bir insanlık suçudur. Bakanlığın Türkiye faunasını belirleyecek, tür sayımını yapacak kalifiye personeli dahi yokken bu tür yasal izinlerin verilmesi geri dönüşü olmayan zararların oluşmasına ve yaban hayatın tehlikeye girmesine neden olacaktır.”

Önlü, konuya ilişkin şu sorularına yazılı yanıt istedi:

Hayvanların “spor”, “popülasyon kontrolü”, “av turizmi” adı altında katledilmelerinin önüne geçmek adına ne tür çalışmalar yapmaktasınız?

Av turizminin yasaklanması adına herhangi bir çalışmanız var mıdır?

Av turizmi kapsamında yılda kaç yabani hayvan öldürülmektedir? Bu hayvanların türlere göre sayısı kaçtır?

Dersim ili sınırları içerisinde hangi hayvanlar için avlanma izni bulunmaktadır?

Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşlarda tür sayımı yapabilecek personel sayısı kaçtır? Bu personellerin eğitim durumu nedir?

Yılda kaç yabani hayvana yönelik tür sayımı yapılmaktadır?

Av turizminden yılda ne kadar gelir elde edilmektedir? Bu gelir hangi amaçlar için kullanılmaktadır?

Bakanlığınız kaçak avcılık ve “av turizmi” adı altında canlıların öldürülmesini sadece bir gelir kalemi olarak mı görmektedir?

Son 1 yıl içerisinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı bölge müdürlüklerince av turizmi adı altında kaç ihale yapılmıştır? Bu ihaleler sonucu hangi yabani hayvanların avlanacağı belirtilmiştir?