Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

13 Ağustos 2016 tarih ve 29800 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Deniz ve İç Sularda Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını" düzenleyen 2016-2020 yılları arası Av Dönemine ait 4/1 Numaralı Tebliğin;

36. Maddesinin 1. fıkrasının c bendi uyarınca, Tunceli İli sınırları içerisinde kalan bütün sularda                                1 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında Sazangil familyasına ait balıkların avcılığı yasaktır.

41. Maddesinin 1. fıkrasının a ve ç bendleri uyarınca, Tunceli İli sınırları içerisinde yer alan akarsularda ve kollarında 2016-2020 dönemi boyunca ticari olarak alabalık avcılığı yasaklanmıştır.

42. Maddesinin 1. fıkrası uyarınca, bütün iç sularda 1 Kasım-30 Haziran tarihleri arasında kerevitlerin avlanması, nakli, pazarlanması, ihracatı ve işlenmesi yasaktır. Ancak hastalık durumu takip edilerek, bu süre gerektiğinde Bakanlıkça uzatılabilir veya yeni yasaklamalar getirilebilir.

47. Maddesinin 1. fıkrası uyarınca, Gemiler için verilen ruhsat tezkeresine ait ruhsat numarasının, plaka olarak görülebilecek şekilde gemiye (tekneye) yazılması zorunludur.

47. Maddesinin 13. fıkrası uyarınca, Tırıvırı-paraşüt olarak adlandırılan av aracının üretimi, satışı, istihsal yerleri civarında bulundurulması ve su ürünleri avcılığında kullanılması yasaktır.

47. Maddesinin 20. fıkrasının a bendi uyarınca, Avlanma yasağı süresince istihsali yasaklanmış olan su ürünlerinin her ne suretle olursa olsun satışı, nakli ve imalatta kullanılması yasaklanmış olduğundan, istihsal yerleri ve civarında bulunan işleme, değerlendirme ve muhafaza tesislerine konulan miktarın, yasağın başlamasından itibaren en geç 24 saat içerisinde tesisin bulunduğu İlin İl Müdürlüğüne başvuru yapılarak stok tespiti yaptırılması zorunludur. Stok tespiti yaptırılan su ürünleri, İl Müdürlüğünden izin alınmadan kullanılamaz, satılamaz, nakledilemez ve ihraç edilemez.

49. Maddesi 1. fıkrası uyarınca, kiralama işlemleri devam etmekte olan, ihalesi yapılmamış veya kiralama işlemleri bitmemiş istihsal sahalarında, kiralama işlemi kesinleşinceye kadar ticari olarak su ürünleri istihsali yasaktır.

49. Maddesinin 7. fıkrası uyarınca, Akarsularda ticari amaçlı avcılık yapılması yasaktır. Bu yerler ticari amaçlı su ürünleri avcılığı için kiraya verilemez. Ancak ülke sınırlarını oluşturan akarsu ve göllerde Bakanlığın belirleyeceği esaslar çerçevesinde ticari amaçlı su ürünleri avcılığına istisnai olarak izin verilebilir.

49. Maddesinin 8. fıkrası uyarınca, iç sularda kullanılacak ağların asgari vasıf ve şartları İl Müdürlüklerince belirlenir ve ilan edilir. Asgari vasıf ve şartları belirlenenlerin dışındaki ağların kullanılması yasaktır.

49. Maddesi 10. fıkrası uyarınca, tüm iç sularda, su ürünleri avcılığının yasak olduğu dönemlerde balıkçı gemilerinin karaya çekilmesi zorunludur.

49. Maddesi 13. fıkrası uyarınca, av yasağından önce avlanılan ve stok tespiti yaptırılan içsu balıklarının, yasağın başlamasından itibaren en geç 7 gün içerisinde satışı, nakli, pazarlanması ve işlenmesi zorunludur.

Su Ürünleri Kanunu'nun 3. maddesi gereğince, su ürünleri müstahsili gerçek kişiler, kendileri için ve tüzel kişiler, tüzel kişilikleri adına ruhsat tezkeresi almak zorunda olup, su ürünleri istihsalinde kullanılan gemiler (tekne) için bunların sahip veya donatanları da ayrıca ruhsat tezkeresi almakla mükelleftirler. Ayrıca ruhsat tezkeresinin talep vukuunda ilgililere gösterilmesi mecburidir.

Bahse konu yasaklara aykırı davranan kişilere uygulanan cezai hususlar 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu'nun 36. maddesinde belirtilmiştir. Aynı kanunun 33. maddesinde, su ürünleri av yasağı döneminde Bakanlığımız teşkilatı yanında vazifeli ve yetkili birimler; emniyet, jandarma, sahil güvenlik, gümrük ve orman muhafaza teşkilatları mensupları, belediye zabıtası amir ve mensupları, kamu tüzel kişilerine bağlı muhafız, bekçi ve korucular ile emniyet ve jandarma teşkilatının bulunmadığı yerlerde köy muhtar ve ihtiyar heyeti üyeleri olarak belirtilmiş olup, bu Kanunla ve bu Kanuna istinaden konulan yasaklardan dolayı, bu Kanun kapsamına giren suçlar hakkında zabıt varakası tutmak, suçta kullanılan istihsal vasıtalarını ve elde edilen su ürünlerini zapt etmek ve bunları 34 üncü madde hükmü saklı kalmak şartı ile adlî mercilere teslim etmek; ek madde 3'te yer alan hükümler çerçevesinde idarî para cezalarını kesmekle vazifeli ve yetkilidirler.

Yukarıda belirtilen hususlardaki yasaklara uyulması, uyulmadığı takdirde 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair 4950 sayılı Kanun kapsamında Kanuna muhalefet edenler hakkında "İdari Para Cezası" uygulanacağı hususu;

Bilgilerinize sunulur.