Son Mevsim: Şavaklar, Nisan ayında İsviçre Nyon’da onbeşincisi gerçekleştirelecek olan Vision du Reel belgesel film festivalinde yarışacak. Film Nisan sonunda İtalya’da Trento Film Festivali’nde gösterilecek. Fransız ARTE televizyonunun ve Jan Vrijman Fonu‘nun katkılarıyla gerçekleştirilen ve çekimleri bir yıl süren Son Mevsim: Şavaklar, Dersim bölgesinde yaşayan göçebe Şavak topluluğunun yok olmaya yüz tutmuş yaşam tarzlarının, doğayla bağlarının ve kıyasıya mücadelelerinin yanı sıra insani ilişkilerini belgeliyor.
Kazım Öz, hayvancılıkla geçimlerini sağlayan Şavaklılar ile birlikte bahar yağmurları altında Dersim‘in köylerinden dağlarına doğru yola koyuluyor. Dağların serin zirvelerinde son bulan bu çetin yolculuk yazın en sıcak günlerinin yaylada yoğun bir çalışmayla geçirilmesinin ardından sonbaharda tekrar başlıyor. Kervan bu kez köye dönmek üzere yola çıkıyor. Sürülerle haftalar alan yolculuk bittiğinde Şavaklılar köylerine varıyor ve döngü yeniden başlıyor. İnsana, doğaya, ve emeğe dair cümlesini yaratıcı ve estetik bir dille söyleyen Kazim Öz, Son Mevsim: Şavaklar‘la izleyiciyi de daha önce hiç çıkmadıkları türden bir yolculuğa davet ediyor. Masalla başlayıp masalla biten bu yolculuk, Şavaklar’ın zengin kültürel dünyasına ve zorlu yaşam koşullarına doksan dakikalık bir pencere açıyor.

Kısa Sinopsis

Göçebe Şavak topluluğunun; dört mevsimdeki yaşantı tarzlarını, doğayla ve dünya ile bağlarını, yaşam standartlarını ve iç ilişkilerini belgeleyecek bir filmdir.

Sinopsis

Şavaklar, Dersim bölgesinde yaşayan, hayvancılıkla geçinen göçebe bir topluluktur. Kışları köylerinin bulunduğu Pertek ve Çemişgezek bölgelerinde yaşarlar. Baharın ortasında yaylalara gitmek üzere yola çıkarlar. Bahar yağmurları altında başlayan bu yolculuk onların çetin günlerinin de başlangıcıdır. Dağlar hala bembeyazdır. Bu yüzden vadilerde mola vererek karların erimesine paralel olarak dağların zirvelerine doğru çıkarlar. Yazın en sıcak günleri geldiğinde onlar dağların zirvelerindeki serin tepelerdedirler. Havaların soğuması ile birlikte aynı yolu geri dönecek yolculuk başlar. Sürülerin yol alma hızı ile ayları alan yolculuk bittiğinde kendi köylerine varmışlardır ve bu kışın kapıda olduğunun da habercisidir. Karlar yağmaya başladığında onlar kış uykusuna girmişlerdir. Çünkü önlerinde; yağmurlu, hareketli ve onları oradan oraya savuracak bir mevsim beklemektedir…

Prodüksiyon Notları

Son Mevsim: Şavaklar belgeselinin çekimleri Şubat 2007 ile Agustos 2008 arasında yaklaşık 19 aylık bir sürede 7-8 kişilik bir ekip tarafından gerçekleştirildi.

Uzun süren yapım öncesi çalışmaların ve araştırmaların sonunda, belgesel ekibi Dersim cografyasının dört mevsimini ve göçerlik hayatını Şavaklı bir aile ile birlikte yaşayarak belgeledi.

Çekimler başta Pertek ve köyleri olmak üzere göçerleri takiple Ovacık ve Munzur dağlarının çeşitli bölgelerinde yapıldı.

Filmin kış sahnelerinden biri Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde çekildi

Film ekibi yayla yolculuğu ve yaşamı süresince farklı zamanlarda göçerlerle birlikte konakladı.

Fİlm karakterlerinden biri olan kuzu, doğumundan itibaren takip edilen diğer iki rakibini sevimliliği ve evin küçük kızı ile kurduğu sıcak ilişki sayesinde geride bıraktı ve başrollerden birini kaptı.

Araç ulaşımının olmadağı zorlu dağ koşullarında şaryo,ışık,jeneratör vb. birçok ekipmanın taşınması ekibe ve katırlara düştü.

Yaylada (konaklama yerinde) göçerlerin akşam yemeği sahnesi jenaratör benzininin bitmesi yüzünden çekilemeyince ekibe göçerlerle beraber yemeğe oturmaktan başka seçenek kalmadı.

Yaylaya ulaşmak için Tunceli ve Erzincan üzerinden farklı istikametlerden gelen ekip üyeleri zor koşullardan dolayı yollarda konaklayarak ancak iki gün sonra buluşabildi. Yaylada, Şavaklıların hayatlarının bir parçası olan doğa koşulları karşısında film ekibi zaman zaman zorlansa da, çekimler sona erdiğinde yayladan ayrılıp İstanbul’a dönmek herkes için zor oldu.

Çekimleri Dersim coğrafyasının prodüksiyona çok ta elverişli olmayan zorlu koşullarında gerçekleştirilen Son Mevsim: Şavaklar belgeselinin kurgusu ve postprodüksiyon işlemleri ise altı aylık bir sürede tamamlandı.

■Yönetmen/Senaryo/kurgu : kazim öz
■prodüksiyon : mezopotamya sinema/yapım 13
■prodüktör : kazim öz, suncem koçer
■kamera : kazim öz
■ikinci kamera : özkan küçük, fesih alpagu
■prodüksiyon amiri : aziz çapkurt
■prodüksiyon asistanları: havîn funda sac, kadir özbek
■ses : memet dalmaz
■kamera asistanları : fesih alpagu, güven yalçınkaya
■kurgu asistanı : aziz çapkurt
■müzik : ardavan kamkar, abas kemendî, mohammad reza shajarian
■ıslık: kazim öz
■ofis koordinatorü : meral balık
■ulaşım : halil demirtaş
■şaryo : güven yalçınkaya
■çeviri : suncem koçer