Uzun bir süredir hakkında açıklama beklenen solda yeni parti, 10 Mart'ta kuruluşunu gerçekleştiriyor.

Demokratik Açılım ve Alevi Çalıştayları'ndan umduklarını bulamayan Alevi örgütleri, yeni bir parti arayışı içerisinde olduklarını bundan bir süre önce açıklamış fakat ortaklarının ve genel başkanının kim olacağına dair kesin bir ifade kullanmaktan çekinmişti. Hazırlık sürecini tamamlayan ve rotasını çizen yeni sol parti, genel başkanını ve kurucularını açıkladı. Yapılan yazılı açıklamaya göre yeni partide; Alevi Bektaşi Federasyonu(ABF) Başkanı Ali Balkız, Prof. Dr. Fuat Keyman, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Gencay Gürsoy, Sami Evren, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet İnsel, Erol Katırcıoğlu, Mithat Sancar, ABF Genel Sekreteri Kazım Genç, Hüseyin Ergün, Fikri Sağlar gibi isimler yer alacak ve Genel Başkanlık görevine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Ziya Halis getirilecek.

10 Mart'ta kuruluşunu gerçekleştirecek olan parti, Genel Başkanlığa Ziya Halis'i getirdikten sonra SHP ile birleşme kararı alacak.
 
Yeni partinin kuruluşunu gerçekleştirmesinin ardından; Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) 13 Mart günü yapacağı kongrede hem ismini hem de genel başkanını değiştirecek. Partinin ismi, yeni partinin ismi olacak. Genel Başkanlığı'na ise Ziya Halis getirilecek ve merkez organları seçilecek.

"Toplumsal eşitlik, barış ve kardeşliği savunacak"
 
Yeni partinin demokratik değişimi, toplumsal eşitliği, barışı ve kardeşliği savunacağı; kitlesel sol-sosyal demokrat politikaları esas alacağı, iktidarı hedefleyerek cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkarak, cumhuriyetin demokratikleştirlimesi politikalarını yürüteceği ve laik, demokratik ve sosyal Türkiyenin oluşturulması için politikalar üreteceği bildirildi.

Partinin adı ne olacak?

Kurulacak olan yeni partinin adının Halk Partisi, Toplumsal Eşitlik Partisi olması yönünde görüşler bulunuyor. Genel başkan ve partinin vitrininde yer alacak kurucular, önümüzdeki günlerde basın önüne çıkacak ve parti ismini de açıklayacaklar.

Solda büyük buluşma 13 Aralık'ta Ankara'da Anatolia Kültür Merkezi'nde yapılacak SHP'nin birleşme kongresinde gerçekleşecek.

Ziya Halis kimdir?

Solda büyük buluşmada Genel Başkanlığa getirilecek olan Ziya Halis, 1948 yılında Sıvas’ın Zara ilçesinde doğdu. İTÜ İnşaat Fakültesi'ni bitirdi. SHP’den Sıvas milletvekilliğine seçildi; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Devlet Bakanlığı yaptı.

Ziya Halis'in soldan gelmesi ve solun değişik çevreleri ile diyalogunun bulunması, Alevi ve Kürt kökenli olması gibi özellikleri Genel Başkanlık için ön plana çıkmasını sağladığı öğrenildi.

Barış Konferansı üyesi olan ve 10 Aralık Hareketinin içinde yer alan  Ziya Halis, Alevi Örgütleri ile sürekli diyalogu, Kürt sorununun barışçıl, demokratik çözümü için çabaları ve demokrat kapsayıcı kişiliği ile tanınıyor.