İçişleri Bakanlığı’nın 81 ili kapsayan genelgesi kapsamında Vali Mehmet Ali Özkan başkanlığında toplanan Tunceli İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, maskenin doğru ve sürekli şekilde kullanımını temin amacıyla 12 Kasım tarihinden itibaren vatandaşların yoğun olarak bulunduğu; merkez Cumhuriyet Caddesi (Vakıfbank önünden- Fırat Kalkınma Ajansı önüne kadar olan bölge), Sanat Sokağı, Ayaz-Nupelda Güloğlu Caddesi (Ziraat Bankası önünden, PTT Baş Müdürlüğüne kadar olan bölge), Kültür Müzesi önünde kurulan pazar, Dar Sokak, Palavra Meydanı, Op. Dr. Mehmet Kahraman Caddesi, Muhlis Akarsu Caddesi üzerinde bulunan pazar yeri (sadece pazarın kurulduğu günlerde) ve ilde bulunan tüm toplu taşıma/minibüs duraklarında sigara içmenin yasaklanmasına, yasaklamadan kafe, restoran vb. yeme-içme mekanlarının oturma yerleri ve önlerinin muaf tutulmasına karar verdi.

Meclis, 65 yaş ve üzeri vatandaşların gün içerisinde saat 10:00-16:00 arasında sosyal mesafe kuralına uyarak, maske takmak kaydıyla sokağa çıkabilmelerine, bu saatler dışında dışarı çıkmaları, açık alanlarda, parklarda dolaşmaları ve toplu ulaşım araçları ile seyahat etmeleri sınırlandırılarak sokağa çıkmalarının yasaklanmasına da karar verdi.

İŞTE, İL UMUMİ HIFZISSIHHA MECLİSİ TARAFINDAN ALINAN KARARLARIN TAMAMI:

1- İçişleri Bakanlığı’nın 08.09.2020 tarih ve 14533 sayılı Genelgesine istinaden alınan İl Hıfzıssıhha Kurul Kararları ile meskenler hariç olmak üzere tüm alanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar vb.) herhangi bir istisna olmaksızın maske takma zorunluluğu getirilmişti.

Ancak özellikle vatandaşlarımızın kalabalık şekilde bulunduğu/bulunabileceği cadde, sokak, park ve bahçeler gibi yerlerde sigara içtiğinden bahisle/bahanesiyle bazı kişilerin maskelerini çıkardıkları, aşağıya indirdikleri, doğru şekilde kullanmadıkları görülmektedir.

Solunum yoluyla kolayca bulaşabilen koronavirüs salgınının yayılımının önlenmesi için maske kullanımında sürekliliğin sağlanması son derece önem taşımaktadır.

Bu nedenle maskenin doğru ve sürekli şekilde kullanımını temin amacıyla 12.11.2020 tarihinden itibaren vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu; Cumhuriyet Caddesi (Vakıfbank önünden- Fırat Kalkınma Ajansı önüne kadar olan bölge), Sanat Sokağı, Ayaz-Nupelda Güloğlu Caddesi (Ziraat Bankası önünden, PTT Baş Müdürlüğüne kadar olan bölge), Kültür Müzesi önünde kurulan pazar, Dar Sokak, Palavra Meydanı, Op.Dr Mehmet Karaman Caddesi, Muhlis Akarsu Caddesi üzerinde bulunan pazar yeri (sadece pazarın kurulduğu günlerde) ve ilimizde bulunan tüm toplu taşıma/minibüs duraklarında sigara içmenin yasaklanmasına, yasaklamadan kafe, restoran vb. yeme-içme mekanlarının oturma yerleri ve önlerinin muaf tutulmasına,

2- 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın gün içerisinde saat 10:00-16:00 arasında sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla sokağa çıkabilmelerine, bu saatler dışında dışarı çıkmaları, açık alanlarda, parklarda dolaşmaları ve toplu ulaşım araçları ile seyahat etmeleri sınırlandırılarak sokağa çıkmalarının yasaklanmasına,

3-Kamu görevinin niteliği mevcut durumun aciliyeti ve kamu hizmetinin sürekliliğinin sağlanmasında hizmetine ihtiyaç duyulacak başta doktorlar, sağlık çalışanları, eczacılar, seçimle iş başına gelmiş kamu görevlileri, sosyal hizmet kuruluşları görevlileri v.b. olmak üzere kamu görevlileri ve işletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, çiftçi, serbest meslek sahipleri ile çalışanlardan durumlarını aktif sigortalılıklarını gösteren SGK hizmet belgesi, vergi kaydı, şirket yetki belgesi, oda veya birlik kimliğinden biriyle belgeleyenler ile meslek odaları başkanlarının bu kararın 2. Maddesinde belirtilen kısıtlamalardan muaf tutulmasına,

4- İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı kararlara uyulmaması halinde ve her seferinde olmak üzere; 

a. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. Maddesi gereğince idari para cezasının uygulanmasına, 

b. Türk Ceza Kanunu’nun Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195.maddesinde yer alan “… yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.” hükmü gereğince, bu hükme uymayan kişilerin haklarında adli ve idari işlemler uygulanmak üzere idari ve adli makamlara bildirilmesine; oy birliği ile karar verilmiştir.