Dersim Kültür Derneği öncülüğünde düzenlenen ve Belediye Başkanı Edibe Şahin, siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin de katıldığı anma için Sanat Sokağı’nda bir araya gelen kitle, buradan alkış ve sloganlarla Seyit Rıza parkına kadar yürüdü.

15 Kasım 1937 yılında Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilen Seyit Rıza, oğlu ve arkadaşları için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından söz alan Dersim Kültür Derneği Başkanı Ali Mükan, o dönem yaşananların soykırım olduğunu ileri sürdü.

Dersim’de yaşananlarla topyekün yüzleşilmesi gerektiğini ifade eden Mükan, “Bu suça planlama ve uygulama safhalarında iştirak etmiş destek vermiş her kim olursa olsun, Dersim’de bunlar adına bugün dahi iş tutmakta olan aşiretçi, devşirme zevat da dahil olmak üzere tüm öğeler teşhir edilip insanlık huzurunda lanetlenmedikçe yüzleşmeden bahsedilemez. Bugün bizlere düşen görev, onurlu durmak ve bu davanın tek yetkili mercii olan demokratik, katılımcı halk iradesinin örgütlenmesini sağlamaktır” dedi.

Açıklamada konuşan Belediye Başkanı Edibe Şahin ise; İhsan Sabri Çağlayangil’in o güne dair anekdotlarından bahsetti.

tertele_ic.jpg

Şahin, doğru tarih bilincine sahip olmak için Dersim olaylarının unutulmaması gerektiğini söyledi.

15 Kasım 1937 yılında Elazığ Buğday Meydanı'nda idam edilenlerin isimleri şunlar:

1. Seyit Rıza (Abbasan Aşireti Reisi)

2. Reşik Hüseyin (Seyit Rıza’nın oğlu)

3. Seyid Hüseyin (Kureyşan/Seyhan Aşireti Reisi)

4. Fındık Ağa (Yusufan Aşireti Reisi)

5. Hasan Ağa (Demenan Aşireti Reisi Cebrail Ağa’nın oğlu)

6. Hasan (Kureyşan aşiretinden Ulkiye oğlu Hasan).

7. Ali Ağa (Mirza Ali oğlu Ali Ağa)