Dersim önderlerinden Seyit Rıza ve arkadaşları Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilişlerinin 78’inci yıldönümünde; Esenyurt Cumhuriyet Meydanında bulunan dernek adresinde yapılan anmada Seyit Rıza ve arkadaşları için mumlar yakıldı saat 20.00’da Seyr-i Cem Müzik gurubunun bağlamasıyla başlanan program katılımcıların eşlik ettiği Zazaca ve Türkçe türküleri ile bir kez daha Dersim’de yaşanan insanlık dramını gözler önüne serdi.

Dinletinin ardından söz alan Esat Kormaz, “Anadolu’da yaşayan halkları milliyetçilik temelinde tek tipleştirme ve sindirmek amacı ile Seyit Rıza Ve yoldaşlarının 78 yıl önce göstermelik yapılan yargılama sonucu hukuksuz bir şekilde idam edilmeleri kabul edilemez. Yerlerinden sürgün edilenler ve kız çocukların evlatlık olarak subaylara verilerek Dersimli kimliğini ortadan kaldırmak amaçlanmıştır” dedi.

Tiyatro sanatçısı Mehmet Esatoğlu Konuşmasında Dersim’de yaşanan insanlık dramını ve direnişe dair konuşma ve şiirleri ile izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı.

Anmada, Sanatçı Vedat Baran da dinleti düzenlerken Dernek Başkanı Hüseyin Kalanç geçmişte yaşanan acıları unutmamak gerektiğini belirterek, katılımcılara teşekkür etti.