Açıklamada konuşan SES Şube Eş Başkanı Nurşat Yeşil, yaşanan ekonomik krizden hükümet ve sermaye sahiplerinin sorumlu olduğunu belirterek, krizin faturasının da emekçilere kesilmeye çalışıldığını söyledi.

Çalışma ortamlarının kimyasal, biyolojik, psiko-sosyal ve ergonomik pek çok tehlikeyi barındırdığını ifade eden Yeşil, “sağlık ve sosyal hizmet emekçileri mesleklerinin barındırdığı riskler açısından tehlike altında bulunmaktadır. Enfekte materyalle temas, yaralanma, bulaşıcı hastalıklara maruz kalma, radyasyon, çeşitli gazlar, antiseptik malzemelere maruziyetin yanında, saatlerce ayakta durarak çalışma, hasta sedyesi taşıma gibi çeşitli faktörler, ayrıca uzun ve yoğun çalışma ve nöbetlerin sonucunda psikolojik olarak yıpranma, bütün bunlar yetmezmiş gibi giderek artan sayıda hasta-hasta yakını saldırısına maruz kalma bizlerin yapmakta olduğu işin maalesef birer parçası haline gelmiş durumdadır" dedi.

Siyasi iktidarın her yıl 14 Mart’ta fiili hizmet tazminatının verileceğini vaat ettiğini dile getiren SES Şube Eş Başkanı Nurşat Yeşil, “Her seçim döneminde vaatler tekrarlanmış, gazetelerde-medyada müjde üstüne müjde yayınlanmış, ancak hiçbir şekilde somut adım atılmamıştır. 3 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de sağlık alanıyla ilgili de Sağlık Turizmi başta olmak üzere pek çok madde bulunmaktadır. Bu maddelerden birisi de fiili hizmet süresi zammıyla ilgilidir. Torba kanunda yer alan maddeye göre insan sağlığıyla ilgili işlerde çalışanlara yıllık 60 gün olmak üzere yıpranma payı düzenlemesi yapılmıştır. Oysaki yapılan düzenleme sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin tamamını kapsamamaktadır; geçmiş çalışma yıllarını kapsamamaktadır, özelde çalışanları kapsamamaktadır, fiili çalışma şartına bağlanmıştır, yıllık izinlerimiz, hafta sonu tatillerimiz, dinlenme hakkımız gasp edilmektedir. Yani taleplerimiz karşılanmamıştır” diye konuştu.

Yeşil, taleplerini şöyle sıraladı:

Sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan tüm emekçilerin dahil edildiği,

Geçmiş çalışma yıllarını kapsayan,

Fiili çalışma süresi şartını kaldıran,

Yeni bir yasal düzenlemenin yapılması.

ses-yipranma-(3).jpg