SES Dersim Şubesi tarafından Sağlık Müdürlüğü önünde düzenlenen açıklamaya, sendikacı ve ihraç edilen sağlık çalışanlarının yanı sıra Milletvekili Alican Önlü, SES MYK Üyesi Fikret Çalağan, KESK Eşgenel Başkanı Şaziye Köse ve Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul katıldı.

Açıklamada konuşan SES Dersim Şube Başkanı Özkan Uç, "Olağanüstü halk kapsamında çıkarılan ve Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle 10 bin 131 kamu personeli, ilimizde toplamda 127 arkadaşımız ihraç edilmiştir. Bunun yanı sıra yine bir kararname ile içinde çok sayıda basın yayın organına ilişkin kapatma kararı da alınmıştır. Açığa alma ve ihraçlar nedeniyle başta eğitim ve sağlık alanında olmak üzere kamu hizmetine erişim noktasında da özellikle de halkın kamu sağlık hizmetine erişimi bağlamında önemli ihlaller yaşanmaktadır. Sağlık alanında, bazı illerde sağlık birimleri tümüyle kapanmış, tıp fakülteleri n bazı bölümlerinde eğitim verecek öğretim görevlisi. ve asistan kalmamış, zaten yetersiz olan sağlık personeli sayısı iyice düşmüştür. AKP Hükümeti'nin sağlık hakkına ilişkin bu ihlalleri ortadan kaldırmak adına herhangi bir planlaması olmadığı gibi, insan hakları ve sendikal haklarla bağdaşmayan dayatmalar artarak devam etmektedir" dedi.

İhraç ve açığa almalara karşı mücadele edeceklerini belirten Uç, "Herkes bilmelidir ki bu şekilde mevcut Anayasaya ve Avrupa insan Hakları Sözleşmesine, ILO Sözleşmelerine aykırı bir şekilde gerçekleştirilen ihraçlar fiili ve hukuksal mücadele ile mutlaka geri dönecektir. Nasıl ki 1402 sayılı kanunla 12 Eylül döneminde ihraçlar gerçekleştirildi ve yıllar sonra bu ihraçlar kamuya geri döndü ise bu sefer bu kadar uzun süre beklemeden daha kıs-a sürede arkadaşlarımızın kamu görevine dönmesini sağlayacak etkin mücadeleyi yürüteceğiz. Hiç kimsenin bundan kuşkusu olmamalıdır" diye konuştu.

Uç'un ardından söz alan SES MYK Üyesi Fikret Çalağan, KESK Eşgenel Başkanı Şaziye Köse de ihraç edilen ve açığa alınan sağlık çalışanlarıyla dayanışma duygularını ifade etti.