“8 Mayıs 2021 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete’de sağlık emekçilerine Nisan ayından itibaren 4 aylık süreyle ek ödemelerin tavandan yapılması yönünde karar alındığı açıklandı” ifadeleriyle başlayan SES açıklamasında, “Ek ödemelerin tavandan ödenmesi kulağa hoş gelebilir. Ama biz sağlık emekçileri bunun aslında bir  aldatmaca olduğunu pandemi döneminin her pikinde verilen ek ödemelerden biliyoruz. Pandemiden  kaynaklı hasta başvurusunun azalmasıyla hastanenin geliri düşmekte ve düşen bu gelir üzerinden tavandan ödeme deyip adaletsiz bir dağılımla yürütülmektedir. Ayrıca sağlık emekçilerini bir bütün görmeyen bu anlayış belli bir kesime verdiği birkaç kuruşu belli meslek gruplarına da vermemektedir. Ortak kullanımdaki üniversiteler, ASM ve TSM’lerdeki sağlıkçılar da bu ek ödemeden muaf olmaktadır. Bu kabul edilemez. Resmi Gazete’de yayımlanan kararın yerine getirilmesi için Sağlık  Bakanlığı’nın yayınlayacağı genelgede daha önce yapıldığı gibi ayırım yapılmadan ödemenin tüm  sağlık emekçilerini kapsaması sağlanmalıdır” denildi. 

 Pandemi boyunca eksik personelle mücadele eden sağlık emekçilerinden yüzlercesinin hayatını kaybettiği, yüz binlercesinin de hastalandığının vurgulandığı açıklamada, “Sağlık emekçilerine yönelik artan şiddet, haklarını talep ederken uğradıkları baskı da cabası. Performans ve ek ödeme şeklindeki maaş ödemeleri sağlık iş kolunda temel ücretlendirme biçimi haline gelmiştir. Bu durumda da sağlık emekçilerinin temel ücretleri gittikçe erimeye başlamıştır. Sağlık emekçileri maddi ihtiyaçlarını karşılamak için emekli olmaktan dahi imtina etmektedirler. Bu nedenle palyatif çözümlerle sağlık emekçilerinin ekonomik sorunları çözülemez.  Bir an önce performans, ek ödeme vb. şekillerde yapılan ücretlendirmeler bir tarafa bırakılarak yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret uygulaması başlatılmalıdır. Herkes için belirlenecek yoksulluk sınırı üzerindeki temel ücret üzerine, meslek, eğitim durumu, hizmet yılı ile sosyal ve özlük haklar eklenmelidir.  Çünkü sağlık bir ekip işidir. Güvenlikten, temizlik işçisine kadar bu ücret bütün sağlık ekibine ödenmelidir” ifadelerine yer verildi.

İKTİDAR GÜNÜ KURTARMAYA ÇALIŞIYOR

İktidarın hedefinin, toplum sağlığını korumak değil, turizm sektörü üzerinden ekonomik çıkar ve günü kurtarmak olduğunun kaydedildiği SES Dersim Şubesi açıklamasında, “SES'imiz Gücümüzdür..  Pandemi ile mücadelenin ana unsurları test yapma, filyasyon izolasyon, karantina ve aşılamadır, 

yani hasta ve enfekte kişileri ve bunların temaslılarını tespit etmek, sağlıklı kişilerden ayırmak ve gerektiğinde toplu bir alanda tutarak her türlü insan hareketlerini sınırlamadır. Cumhurbaşkanının açıkladığı ve 29 Nisan-17 Mayıs 2021 tarihleri arası getirilen ve adına tam kapanma denen bu durum izolasyon ve karantinaya karşılık gelen kapanma değil, Daha doğrusu her insanı kaderi ile baş başa bırakmaktır” denildi.

Tam kapanmaya yönelik öneri ve eleştirilerin dile getirildiği açıklamanın sonuç bölümünde şunlar kaydedildi:

Tam kapanma diyebilmek için; 

1-Zorunlu üretim alanları dışındaki tüm iş yerlerinin kapatılması 

2-Zorunlu üretim alanları tamamen riskten arındırılmalı, çalışma süreleri azaltılarak bir düzenlenme yapılmalı 

3-Tüm kişilere bu kapanma sürecinde test yapılmalı, test pozitif kişiler izole edilmeli 

4-Test pozitif kişi ile teması olan tüm bireyler filyasyon uygulaması ile hızlıca tespit edilmeli ve kontrolde tutularak takip edilmeli 

5-İhtiyacı olan tüm insanların temel yaşam ihtiyaçları kamusal olarak karşılanmalı(gıda, su, elektrik, temizlik ihtiyacı malzemeler, maske gibi) 

6-Ekonomik ve sosyal destek mutlaka sağlanmalı 

7-Kapanma süreci dahil risk öncelikleri belirlenen bir sıralama ile tüm toplumun aşılanması amacıyla hızlı ve kitlesel aşılama uygulanmalıdır. 

Oysa gelinen noktada aşılama süreci gün ve gün ertelenmekte, randevular iptal edilmektedir. 

Geldi gelecek denilen aşılar için de her gün yeni senaryolar yazılmakta, büyük bir başarı öyküsü anlatılmakta olup başarısız yürütülen salgın süreci gizlenmeye çalışılmaktadır.

FOTO: ARŞİV