CHP’li Şaroğlu, Maliye Bakanlığı verilerine göre 2018 yılı vergi tahsilat oranları sıralamasında ilk 3 kent içerisinde yer alan Tunceli’nin, kamu yatırımları ve istihdam projelerinden aynı ölçüde faydalanamadığına dikkat çekti.

Şaroğlu, konuyla ilgili hazırladığı soru önergesinde, “Türkiye genelinde toplanılan vergi miktarı ve kamu yatırım projeleri dengesi dikkate alındığında, Tunceli ili kamu yatırımları bakımından kaçıncı sırada yer almaktadır” diye sordu.

Önergenin tam metni şu şekilde;

“Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nce yayımlanan Genel Bütçe Gelirlerinin İller İtibariye Tahakkuk ve Tahsilatı verilerine göre, ülke genelinde 2018 Ocak-Kasım döneminde 357 milyar 467 milyon 265 bin lira "genel bütçe vergi gelirleri tahakkuku"nun yüzde 83,7'sine denk gelen 299 milyar 378 milyon 410 bin lira tahsil edilmiştir. Söz konusu 11 aylık dönemde, 40 milyar 349 milyon 33 bin liralık tahakkukun yüzde 92,1'ini gerçekleştiren sanayi kenti Kocaeli, vergi gelirleri tahsilatı sıralamasında birinci olurken, 55 milyon 826 bin lira vergi geliri tahakkukunun yüzde 88'lik oranını karşılayan Tunceli, vergi tahsilat oranının en yüksek olduğu iller sıralamasında ilk 3 içerisinde yer almıştır.

Vergi tahsilat oranları bakımından son yıllarda hep ilk sıralarda yer alan Tunceli, bu yönüyle vergi borcuna en sadık illerden biri olmasına rağmen buna karşılık kamu yatırımları ve istihdam projelerinden aynı ölçüde faydalanamamaktadır.

Bu bağlamda;

1-      Vergi tahsilat oranının en yüksek gerçekleştiği ilk 3 il içerisinde yer alan Tunceli, kamu yatırımlarından aynı ölçüde yararlanabilmiş midir?

2-      Türkiye genelinde toplanılan vergi miktarı ve kamu yatırım projeleri dengesi dikkate alındığında, Tunceli ili kamu yatırımları bakımından kaçıncı sırada yer almaktadır?

3-      2010 yılından itibaren Tunceli ilinde gerçekleşen yatırımlar nelerdir? Bu yatırımların bakanlıklara göre dağılımı nasıldır, yatırımlar için ayrılan ödenek, harcanan miktar ne kadardır?

4-      Önümüzdeki 5 yıl içinde Tunceli’de yatırımı düşünülen ve/veya devam eden projeler nelerdir?

5-      Eğitim düzeyi en yüksek iller arasında yer alan Tunceli’deki genç nüfus, işsizlik ve istihdam sorunu sebebiyle büyük kentlere göç etmektedir. Bu sorunun çözümü noktasında bir çalışma yapılmakta mıdır?

6-      Tunceli halkının temel geçim kaynağı olan tarım, hayvancılık ve arıcılık sektörlerinin geliştirilmesine dönük bir eylem planı bulunmakta mıdır?”