Milletvekili Şaroğlu, konuya ilişkin gerekçelerinde şu detaylara yer verdi:

Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Tunceli ilimizde, bu sektörlerde yaşanan girdi maliyetlerindeki artışlar sebebiyle ülke genelinde olduğu gibi ilimiz özelinde de üreticiler oldukça zor bir süreç yaşamaktadır.

Mazot ve gübre başta olmak üzere son yıllarda artan girdi fiyatları, pazarlama sorunları ve yaşanan doğal afetler nedeniyle ekonomik geliri azalan ve krediye daha fazla ihtiyaç duyan üreticilerin Covid-19 salgınıyla birlikte daha da derinleşen mevcut sorunları, bu sene yaşanan kuraklık ile birlikte ülkemiz genelinde olduğu gibi Tunceli ilimizdeki üreticilerin de büyük bir gelir kaybı yaşamalarına sebep olmuştur.

Yaşanan kuraklık sebebiyle, Tunceli Ziraat Odası’nca ilimiz genelinde yapılan saha çalışmaları neticesinde; üreticiler tarafından ekilen 100 bin dekarlık ekmeklik buğday ve 90 bin dekarlık arpada yaklaşık % 40 ürün kaybı, 10 bin dekarlık nohut ekiminde % 60 ürün kaybı, 25 bin dekarlık yem bitkileri ekiminde % 25 oranında ürün kaybı yaşandığı tespit edilmiştir. Ayrıca mevcut kayıpların ürün hasat döneminde daha da artacağı öngörülmektedir.

Aynı şekilde hayvancılık ilimizin önemli gelir kaynaklarından biri olup, küçükbaş hayvan sayısı 800 bin, büyükbaş hayvan sayısı 37 bin, arılı kovan sayısı ise yaklaşık 54 bindir. Kuraklıktan dolayı büyük zarar gören üreticiler de yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için devlet desteği beklemektedir.

Öte yandan, ülkemizin okuma yazma oranının en yüksek olduğu illerden biri olan ve son yıllarda eğitim düzeyi en yüksek iller arasında yer alan Tunceli’deki genç nüfus, işsizlik ve istihdam sorunu sebebiyle büyük kentlere göç etmekte fakat bu durumun önüne geçecek çözüm politikaları geliştirilmemektedir. Bu noktada, gençlerimize istihdam alanı yaratmak ve ülke ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlayabilmek adına arıcılık, küçükbaş ve büyükbaş hibe desteklerinin arttırılması büyük öneme sahiptir.

Bu bilgiler doğrultusunda, Tunceli’de tarım sektöründe yaşanan sorunların yanı sıra kuraklığın yarattığı olumsuz etkilerin tespit edilmesi ve buna dönük yasal düzenlemelerin yapılabilmesi amacıyla Anayasa’nın 98’nci İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.