Kültür Müdürlüğü konferans salonun gerçekleştirilen toplantıya  ilgili kurumlar, akademisyenler ve gazeteciler katıldı. Toplantı da ; SARAT Projesi’nin uygulanmakta olduğu ülkemizde; toplum ve arkeoloji ilişkisi, arkeolojik varlıkların yereldeki sosyal ve ekonomik katkıları ve bunun nasıl artırılabileceği konuları tartışıldı.

SARAT Projesi Kültürel Miras Uzmanı Özlem Başdoğan  “SARAT bir kısaltma. Projemizin tam adı, ‘Türkiye’nin Arkeoloji Varlıklarının Korunması’ ama kullanım anlamında bir pratiklik olsun diye ingilizce adının (Safeguarding Archaelogical Assets of Turkey) kelimelerdeki baş harflerini birleştirerek böyle bir kısaltma yaptık. Projemiz başladığından beri hep SARAT Projesi olarak bu güne değin kullanageldik bunu. Projemiz İngiliz Arkeoloji Enstitüsü Ankara tarafından hayata geçiriliyor. Yürütücü kurulu bu ama bizimle birlikte bu faaliyetleri gerçekleştirmede projemizin çok değerli ortakları var. Onlardan bir tanesi Koç Üniversitesi’nin ‘Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’. Bir de İKON dediğimiz Uluslararası Müzeler Konseyi’nin İngiltere şubesiyle de bir ortaklığımız söz konusu. Dolayısıyla üç ortak olarak aslında SARAT Projesini hayata geçiriyoruz. Kültürel mirası koruma fonu tarafından fonlanan bir proje SARAT Projesi. Projemiz 2017 yılında başladı. Şuan üçüncü yılındayız ve 2020 yılının mart ayı sonunda da teknik anlamda projemizi bitiriyor olacağız. Projemizin amaçları; Türkiye’nin arkeoloji varlıklarının korunması ve kıymet verilmesidir. Bilgi, kapasite ve farkındalık artırmayı hedefliyoruz. Bütün bunları yaparken de çok önemli iki vurgumuz var. Bunlar; arkeolojik varlıkların bilimsel değerini vurguluyoruz ve arkeolojik kalıntıların yani dolgu dediğimiz şeyin mutlaka bir bütün olarak korunmasının öneminin altını çiziyoruz bu güne değin gerçekleştirdiğimiz faaliyetler aracılığıyla” dedi.

Dr. Işılay Gürsu,  Toplum ve Arkeoloji isimli yaptıkları kamuoyu araştırmasına değinerek “ Arkeolojiyle ilgili bir şey söylendiğinde hemen karşılığında ya define yada fantastik hikayeler aklına geliyor toplumda ve biz bunun üzerine bir araştırma yapalım dedik. Araştırma 3 bin 601 kişiye ulaştık.  65 sorudan oluşan araştırmamızda çok komik durumlarla da karşılaştık. Bu durumlar yaşanırken bizde her defasında yeni bilgiler elde ettik. Her sunumun bize getirisi oluyor ve bu yüzden yerel toplantıları yapmak istedik. Arkeoloji araştırmaları ile ilgili bir çok insanın en yüksek derecede televizyonlardan bilgi aldığını fark ettik ve bir çok yerel ve ulusal basın temsilcileriyle toplantılarımız oldu” şeklinde konuştu.

Yapılan toplantı; Arkeoloji ve insan hikayeleri adlı video gösterimi ile sona erdi.

saratin-yerelde-arkeoloji-toplantilari-ilimizde-yapildi-(1).jpg

saratin-yerelde-arkeoloji-toplantilari-ilimizde-yapildi-(2).jpg