İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle önerge veren Milletvekili Önlü, “Seçim bölgem olan Dersim’in Pülümür ilçesine bağlı Küllü köyü içerisinde yer alan Jandarma Karakolunun etrafının mayınlarla çevrili olduğu ve bu mayınlı alanın herhangi bir tel örgü, bariyer ya da beton duvarla korunmadığı tarafıma iletilmiştir. Koruyucu ve uyarıcı tedbirlerin olmayışından kaynaklı her yıl büyük ve küçükbaş hayvanların mayınlı alana girerek telef olduğu da tarafıma iletilen bilgiler arasındadır. Gereken önlemlerin alınmamasından kaynaklı köylüler büyük bir tehlikeyle baş başa bırakılmaktadır. Köylülerin yaptığı müracaatlar sonucu Jandarma Karakolu ve Kaymakamlık tarafından konunun ihale sürecinin devam ettiği yönünde cevaplar verildiği ancak sürecin ne zaman tamamlanacağının açıklığa kavuşturulmadığı belirtilmektedir.

Ayrıca Pülümür’e bağlı Kuzulca, Elmalı, Taşlık Köyü ve Çörs Mezrasını da doğrudan etkileyen bir ulaşım problemi uzun zamandır çözülmemektedir. Erzincan ve Pülümür’ü birbirinden ayıran Karasu nehri üzerinde beton bir köprü olmadığı için, Erzincan-Erzurum yolu üzerinde bulunan Kuzulca ve Elmalı köyleri, şuan Kuzulca köyü girişinde bulunan tahta köprüyü kullanmaktalar. Ancak köprü araç kullanımına uygun olmadığı için, Kuzulca-Elmalı köylüleri ve Taşlık Köyü Çörs Mezrası, tahta köprüden 7 kilometre ileride bulunan Erzincan-Yedisu yol ayrımını kullanarak köylerine araçla ulaşabilmekteler. Yani iki köy ve bir köyün mezrası hemen önlerindeki Erzincan-Erzurum yolunu kullanmak için gidiş-geliş toplam 14-15 kilometre yol gitmek zorunda kalmaktadırlar. Acil durumlarda, özellikle sağlık sorunlarında, bu durum köylüleri olumsuz etkilemektedir. Köylüler Kuzulca ve Elmalı Köyleri arasında araç kullanımına uygun bir köprü yapılmasını istemektedirler. Konuyla ilgili Kuzulca ve Elmalı köy muhtarları Kaymakamlığa ve İl özel idaresine yazılı dilekçe ile başvuru yapmışlardır. Ancak hala ilgili birimlerden olumlu bir dönüş alamamışlardır” ifadelerine yer verdi.

Milletvekili Önlü konuya ilişkin şu sorularına yanıt istedi:

Pülümür ilçesine bağlı Küllü köyü içerisinde yer alan Jandarma Karakolunun etrafının mayınlarla çevrili olduğu ve hiçbir güvenlik önleminin alınmadığı doğru mudur?

Gereken önlemlerin alınması adına bir girişiminiz olacak mıdır?

Köylülerin yaptığı müracaatlar neden dikkate alınmamaktadır?

Mayınların temizlenmesi veya alanın kapatılması için ihale süreci ne zaman başlatılacaktır?

Yılda kaç hayvan bu alana girdiği için telef olmaktadır? Hayvanları telef olan köylünün zararlarının karşılanması adına bir çalışmanız olacak mıdır?

Kuzulca, Elmal, Taşlık Köyü ve Çörs Mezrasını da doğrudan etkileyen ulaşım problemi neden yıllardır çözülmemektedir?

Köprünün yapılması için bugüne kadar ilgili birimlere kaç başvuru olmuştur? Bu başvurular sonucu ne tür işlemler yapılmıştır?

Kuzulca ve Elmalı Köyleri arasında araç kullanımına uygun bir köprü yapılması için bir çalışma başlatacak mısınız? Bu konuda hali hazırda işletilen bir ihale süreci var mıdır?