Belediye binası önünde bir araya gelen kalabalık basın açıklaması yaparak oturma eylemi gerçekleştirdi. Açıklamaya, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz HDP ve EMEP İl yöneticileri ve Tunceli Belediyesi belediye meclis üyeleri katıldı.

Yerine kayyum atanan Akpazar Belediye Başkanı Orhan "13 Kasım tarihi itibari ile askerler tarafından belediye binamız basılarak halkın 31 Mart'ta bize teslim ettiği irade bu vesile ile gasp edilmiş oldu. Kayyum zihniyeti iktidar açısından bir politika haline geldi. Sandıkta alamadığını, sandıkta teslim alamadığı halkın iradesini bu tür yöntemlerle gasp etme politikasını geliştiriyor. Bugüne kadar 20 belediyemize kayyum atanarak el konuldu. Milyonlarca Kürdün iradesi hiçe sayıldı" dedi.

ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran belediye binasına bakıldığında tablonun çok net görüldüğünü belirterek "Burası belediye değil artık bir karakol. Kayyum siyaseti, kayyum cumhuriyeti onun uygulamaları Kürt halkının, kadınların yüreğinde ve aklında asla yer etmeyecek. Yapılan anketlerde de Kürt halkının kayyum siyasetini doğru bulmadığını bu konuda asla ikna olmadığını çok net gösteriyor. Eş başkanlık sisteminin, eşit temsil sisteminin gasp edilmesine, siyaset yapma hakkımızın gasp edilmesine, kurumlarımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz " diye konuştu.

Açıklamada konuşan EMEP İl Başkanı Ergin Tekin ise;  2014 seçimlerinden sonra da aynı şeylerin yaşandığı belirterek "Bu kayyum atamalarıyla iki milyona yakın seçmenin hakkı ihlal edilmiştir. Bu siyasetin iki boyutunun olduğunu söyleyebiliriz.  Biri, halkımızın seçme ve seçilme hakkının ihlal edilmesi diğeri ise Kürt sorunundaki çözümsüzlük” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın demokrasinin yegane seçeneği sandıktır sözlerini hatırlatan Tekin "Ama kayyum siyaseti bu söylemin tam tersidir. Bugün kayyum siyaseti seçme ve seçilme hakkının ihlalinin, halk iradesinin gasp altına alınmasının özetidir. Kayyum atanırken hiçbir ses çıkarmayan çevreler kendi seçme ve seçilme haklarının yok edileceğini görmeleri gerekir. Bu kayyumlar başka belediyelere de atanır. Partimizin çağrısı, bu duruma sessiz kalınmaması ve buna karşı halkların mücadeleyi yükseltmesidir" dedi.

53543.jpg