Meclis tarafından yayımlanan bildiride şunlar kaydedildi:

Ülkemizdeki 1 milyona yaklaşan otizmli birey, aileleri ile birlikte, 4 milyonu aşkın vatandaş Ulusal Otizm Eylem Planı’nın hayata geçmesini beklemektedir.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü, Otizmli bireyler ve aileleri için apayrı bir anlama sahiptir. Otizm ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının yıllarca süren çaba ve beklentilerinin bir sonucu olan Ulusal Otizm Eylem Planı 3 Aralık 2016 tarihinde Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve ailelerde büyük bir ümit yaratmıştır.

Bugün, 3 Aralık 2018 tarihi itibariyle söz konusu eylem planının hayata geçmesi için tanınan üç yıllık sürenin sonuna gelmek üzereyiz. Aradan geçen iki yıllık süreçte ilgili bakanlıkların yaptığı çalışmalarda istenen noktaya gelinememesi, plana yönelik somut adımların atılamaması ve gerekli yönetmeliklerin çıkarılamaması otizm camiasında üzüntü ve hayal kırıklığı yaratmıştır.

Ulusal Otizm Eylem Planına göre altı ayda bir yapılması gereken izleme ve değerlendirme toplantıları da zamanında gerçekleştirilememiş, planın başlamasından 2 yıl sonra 21 Kasım 2018 tarihinde yapılan toplantıda kamu kurumlarının sunumlarını yaptığı faaliyetlerin plan hedeflerinin çok gerisinde kaldığı anlaşılmış, ülkemizdeki otizmli birey sayısı ile ilgili çelişkili görüşler de dikkat çekmiştir.

Öte yandan TBMM’de otizmin ve down sendromunun araştırılması için bir komisyon kurulması sevindirici bir gelişmedir. Türkiye Otizm Meclisi olarak bu komisyonun tüm çalışmalarında işbirliği yapmaya ve katkıda bulunmaya hazırız.

Otizm alanında ülkemizde faaliyet gösteren 83 dernek, 7 vakıf ve 5 federasyon olmak üzere, tüm sivil toplum kuruluşlarının doğal üyesi olduğu Türkiye Otizm Meclisi olarak Otizm Eylem Planı’na yönelik önümüzde kalan kısıtlı sürede ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının acilen gerekli çalışmaları ve Türkiye Otizm Meclisi ile işbirliğini gerçekleştirmesini beklediğimizi, bu konu ile ilgili olarak üzerimize düşen her türlü çabayı, her zaman olduğu gibi göstermeye hazır olduğumuzu bir kez daha yineler, 5 Kasım 2018 tarihinde Otizm Eylem Planı’nı ile ilgili açıklama yapan Sayın Cumhurbaşkanımızın da konunun takipçisi olacağını duyurmasından dolayı umutlarımızın devam ettiğini belirtmek isteriz.