Önlü, konuya ilişkin İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na da başvuruda bulundu.

Önlü, TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede, “HDP Hozat İlçe Eş Başkanı’yken ‘Anayasal Düzeni Bozma’ suçlamasıyla Elazığ Yüksek güvenlikli cezaevine konan ve 4 yılı aşkın süredir yargılaması devam eden Deniz Yıldırım, cezaevinde bulunduğu sürede kolon kanserine yakalanmış ve 31 Ocak 2020 tarihinde ameliyata alınmıştır. 1 metreden fazla bağırsağı alınan Deniz Yıldırım’ın 9 Mart 2020 tarihi itibariyle kemoterapi tedavisine başlanmıştır. Düzenli olarak ilaç tedavisi ve kemoterapi için Elazığ bölge hastanesine götürülen Deniz Yıldırım’ın gündelik ihtiyaçlarını tek başına karşılaması çok da mümkün görünmemektedir. Korona virüsü nedeniyle Elazığ Hastanesinde korona vakalarının arttığı ve birçok hastanın tedavisinin sürdüğü tarafımızca bilinmektedir. Deniz Yıldırım’ın bu süreçte Korona’ya yakalanması hem kendi sağlığı için hem de diğer mahpuslar için ciddi tehlike oluşturmaktadır.

Deniz Yıldırım cezaevinde bulunan binlerce hasta mahpustan yalnızca biridir. İnsan Hakları Derneği’nin 2019 yılı verilerine göre hazırladığı raporda cezaevlerinde 457’i ağır olmak üzere toplam 3 bin 333 hasta mahpus bulunduğu belirtilmektedir. Cezaevlerinin doluluk oranı, sağlıklı beslenme ve hijyen ortamının yeterince sağlanamaması ve ülkemizde artan korona virüs vakaları da düşünüldüğünde cezaevinde bulunan hasta mahpuslar ciddi anlamda risk altında bulunmaktadırlar. Hastalıklarından dolayı bağışıklık sistemi oldukça zayıflayan Deniz Yıldırım ve diğer hasta mahpusların bir an önce tahliye edilmeleri gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

Önlü, konuya ilişkin şu sorularına yazılı yanıt istedi:

1-            4 yılı aşkındır yargılaması devam eden ve bu süre zarfında cezaevinde kansere yakalanan Deniz Yıldırım’ın tahliye edilerek tutuksuz yargılanmasına yönelik bir çalışmanız olacak mıdır?

2-            Bakanlık olarak yüksek risk grubu içerisinde yer alan hasta mahpusların tahliye edilmesine yönelik bir çalışma yürütmekte misiniz?

3-            Bakanlık olarak yüksek risk grubu içerisinde yer alan hasta mahpusların sağlıklarını korumak adına ne tür önlemler alınmaktadır? Özellikle korona konusunda cezaevlerinde ne tür önlemler alınmaktadır?

4-            Hasta mahpusların hastaneye götürülüp getirildiği sıralarda oluşacak riskleri ortadan kaldırmak adına ne tür önlemler alınmaktadır?

5-            Şu ana kadar cezaevlerinde kaç korona vakası görülmüştür?

6-            Şu ana kadar kaç mahpusa korona teşhisi konmuştur? Korona teşhisi konan mahpuslar nerede tutulmaktadır?

7-            Olası kötü senaryoya göre cezaevlerinde yayılacak bir virüs salgının sorumluluğu kimdedir? Yaşanacak can kayıplarının sorumluluğunu alacak mısınız?

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na da başvuru yapan Önlü, “İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun bahsi geçen konular ile ilgili inceleme yapmasını ve Komisyonunuz bünyesinde bulunan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu’nun, Elazığ Yüksek Güvenlikli Cezaevinde yatmakta olan hasta mahpus Deniz Yıldırım’ın sağlık durumu ve cezaevlerinin durumuna ilişkin bilgi almasını ve kuruma bir ziyaret gerçekleştirmesini arz ve talep ederim” dedi.