Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Milletvekili Alican Önlü önergesinde şunları kaydetti: “Sivas’ta 1-4 Temmuz 1993 tarihleri arasında Pir Sultan Abdal Derneği tarafından “Pir Sultan Abdal Anma Etkinlikleri” gerçekleştirilecekti. Etkinliklerin yapılacağı tarihin öncesinde yerel basın yoluyla etkinlik “İslamiyet düşmanlığı” olarak lanse edilmiş, Sünni Müslümanlara gerekli cevabı verme çağrısı yapılmıştır. Yine kentte bildiriler dağıtılarak halka “cihat” çağrısı yapılmış ve camilerde vaazlar verilmiştir. Daha sonra ki süreçte,  kente diğer illerden katliam için grupların da getirildiği bilgisi basına ve kamuoyuna yansımıştır.

2 Temmuz 1993 tarihinde binlerce kişi “Sivas size mezar olacak, şeriat gelecek, zulüm bitecek” vb. sloganlar atarak,  Pir Sultan Abdal Derneği tarafından yapılan Halk Ozanları Heykeli’ni yıkmış, ardından da etkinlilerin yapıldığı Kongre Merkezi’ne saldırmıştır. Burada toplanan grup, etkinlik için kente gelen aralarında yazarların, sanatçıların, ozanların, şairlerin, gazetecilerin ve Alevi dostlarının kaldığı Madımak oteline doğru yürüyüşe geçmiş, kolluk kuvvetleri ise gruba hiçbir şekilde müdahale etmezken, otelden devlet yetkililerine yapılan yardım çağrısı da yanıtsız kalmıştır. Polis kayıtlarına göre sayıları 15.000’i bulan katliamcı güruh, oteli ateşe vererek insanlığın gözü önünde 35 canı diri diri vahşice katletmiştir.”

Önlü, konuya ilişkin şu sorularına yazılı yanıt istedi:

1.            Alevilerin yapacağı etkinliği “İslamiyet düşmanlığı” olarak servis eden yerel basın hakkında gerekli yasal, hukuki süreç başlatılmış mıdır?

2.            Etkinliğin yapılacağı tarihten günler önce kentte bildiri dağıtan ve “Halk cihada” çağrısı yapanlar kimlerdir? Bu bildiriyi dağıtanlardan tutuklananlar var mıdır?  Bu bildiriler ve çağrılar yapılırken yetkililer neden tedbir almamıştır?

3.            2 Temmuz 1993 günü olayların başladığı ilk anda gruba neden müdahale edilmemiştir?

4.            Şehre farklı illerden grupların getirildiği bilindiği halde neden hiçbir önlem alınmamıştır? Bu grupları kimler nasıl örgütlemiştir?

5.            Madımak otelinden devlet yetkililerine yapılan yardım çağrısı neden cevapsız kalmıştır?

6.            Katliam ile ilgili davada kaç kişi yargılanmış, bu kişiler hangi cezalara çarptırılmıştır?

7.            Sivas katliamı sanığı olarak aranan ve yargı karşısına çıkmayan kaç kişi vardır?

8.            Yurtdışında olan ve haklarında kırmızı bültenle arama kaydı bulunan kaç sanık vardır?

9.            Kırmızı bültenle arama kaydı bulunan katliam sanıklarının Türkiye’ye geri iadesi için gerekli girişimler yapılmış mıdır?

10.          Uzak ve yakın tarihimizde yaşanan katliamları açığa çıkarmak,  hesaplaşmak ve yüzleşmek için “Hakikatlerle Yüzleşme ve Adalet Komisyonu” kurmayı düşünüyor musunuz?

11.          Madımak Oteli’nin “Utanç Müzesi” olması konusunda bir çalışmanız var mı?

12.          Devletin katliamdaki rolü ve tutumundan dolayı Alevi toplumundan devlet adına resmi özür dilenecek midir?