Önlü, Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Tunceli Valiliği’nin resmi internet sitesinde yer alan protokol listesinin, “İktidar partisi ve ana muhalefet partisi, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin il başkanları” bölümünde yüzde 51 oy oranıyla kentte birinci parti konumunda olan HDP İl eşbaşkanlarının isimlerinin bulunmadığını belirtti. Önlü, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) gibi teşkilatları bulunmayan bir partinin il başkanının protokol listesinde isminin yer alması, tüm ilçelerde örgütlü olan HDP İl Eşbaşkanlarının isimlerinin yer almamasını ayrımcı bir yaklaşım olarak değerlendirdi.

Listede kamu yararına çalışan dernek başkanları bölümünde İHD, SES, KESK, Eğitim Sen gibi kurum temsilcilerinin yer almamasına da tepki gösteren Önlü, İçişleri Bakanlığına konuya ilişkin şu soruları sordu:

♦ Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 67 Milletvekiliyle 3. parti konumunda bulunan, Tunceli’de ise açık ara birinci olan bir partinin İl Eş Başkanlarının Tunceli Valiliği protokol listesinde yer almamasının gerekçesi nedir?

♦ İnsan Hakları Derneği, Sağlık Emekçileri Sendikası, Kamu Emekçileri Sendikası, Eğitim Sen, Pir sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri başkanlarının ya da kurum temsilcilerinin bilgileri yer almamasının gerekçesi nedir?

♦ Mevcut kanunlara göre valiler illerin idari anlamda en yetkili kişileridir. Bu anlamıyla Tunceli Valiliğinin internet sitesinde bu ayrımcı uygulamayı yapan Vali veya sorumlu memur hakkında soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

♦ Yasalar kişilere göre esnetilebilecek metinler değildir. Kişisel düşüncelere göre veya değişken politik atmosfere göre uygulanmaması durumunda görevi kötüye kullanmak anlamına gelmektedir. Bu konuda protokol kurallarını uygulamayan Vali ve sorumlular hakkında hangi yasal işlemi yapmayı düşünüyorsunuz?