Konuya ilişkin TBMM Başkanlığı’na Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle önerge veren Önlü, konuya ilişkin şunları kaydetti: “Basına ve kamuoyuna yansıyan haberlere göre Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Kilise (Yenidoğdu) köyünde yaşayan E. A adındaki 22 yaşındaki bir kadının, birlikte yaşadığı Oktay Güler tarafından 7 ay boyunca işkenceye maruz bırakıldığı iddia edildi. İddialara göre. E.A’nın, evden dışarı çıkmasını engellemek için darp edildiği, tehdit ve cinsel şiddete maruz bırakıldığı belirtilmektedir. Engelleme ve baskılar nedeniyle ailesiyle görüştürülmeyen E.A’nın babasına ulaşarak “Baba beni kurtar, beni öldürüyor” demesi üzerine harekete geçen ailesinin, Hozat İlçe Jandarma Komutanlığına başvurması üzerine şiddete uğradığı erkekten kurtarıldığı ifade edilmektedir.

Kadınlar, dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kalmakta ve katledilmektedir. Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin 28 şehirde yaşayan 1843 kadın katılımcıyla yürüttüğü araştırma raporuna göre Türkiye’de pandemi döneminde kadına yönelik şiddet yüzde 27,8 artış gösterdi, kadınların yüzde 43’ünün karantinada şiddete uğradığını belirtilmiştir. Kadınlar lehine imzalanan ulusal ve uluslararası sözleşmelere uyulmadığı gibi, cezasızlık ve haksız tahrik indirimi gibi cezai uygulamalar, kadına yönelik her türlü şiddet taciz, cinsel şiddet suçlarında erkekleri güçlendiriyor, teşvik ediyor ve koruyor. Bu koruma ve yasasızlık her gün karşımıza yeni bir taciz, cinsel şiddet ve kadın katliamı olarak çıkıyor.”

Önlü, şu sorularına yazılı yanıt istedi:

1-            Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Kilise (Yenidoğdu) köyünde yaşayan E.A adlı 22 yaşındaki kadının birlikte yaşadığı erkek tarafından 7 ay boyunca işkence gördüğü doğru mudur? Bu konuda bakanlığınızın açmış olduğu bir soruşturma var mıdır?

2-            Son on yıl içerisinde Dersim’de kaç kadın erkekler tarafından katledilmiştir? Son on yıl içerisinde Dersim’de katledilen kadın sayısının ilçelere göre dağılımı nedir?

3-            Dersim’de son 10 yıl içerisinde şiddete uğradığı iddiası ile kaç kadın ilgili kurumlara başvurmuş ve koruma talebinde bulunmuştur? Bu başvurular sonucunda kaç kadın korumaya alınmıştır? Yapılan başvurular neticesinde kaç kamu davası açılmıştır? Davalar ne şekilde neticelenmiştir? Kaç kişi ceza almış, kaç kişi beraat etmiştir?

4-            Son on yılda Dersim’de erkeklerce şiddet uygulanarak yaralanan ve bu nedenle engelli kalan kaç kadın vardır?

5-            Dersim’de son 10 yılda kadına şiddet, taciz, cinsel şiddet ve işkence suçları işlediği iddiasıyla kaç erkeğe soruşturma açılmıştır ve bu kişiler ne kadar ceza almıştır?

6-            Dersim’de son on yıl içerisinde kaç şüpheli kadın ölümü gerçekleşmiştir?

7-            499 gündür şüpheli kayıp olan Gülistan Doku’nun soruşturmasına ilişkin yeni bir gelişme var mıdır?

8-            Kadına yönelik şiddetin ve kadın katliamının sıradan ve meşru hale gelmesini engelleyecek politikalara ilişkin ne tür çalışmalar yapmaktasınız?

9-            Temmuza kadar yürürlükte olacak İstanbul Sözleşmesi’nin kadınlara sağladığı güvenceler yerine getirilecek midir? İstanbul Sözleşmesi ve 6284 etkin uygulanacak mıdır?