Vadide ki kirliliğe dikkat çekmek için yapılan etkinliğe Dersim Barosu başkanı Avukat Kenan Çetin, Dersim Kültürel ve Doğal Miras Girişimi sözcüsü Avukat Barış Yıldırım,müzisyen; Metin Kahraman, Serdar Keskin, Raber Diler, Zeynep Kılıç ile yazarlar; Özlem Armen, Cemal Taş, Hüseyin Ayrılmaz, ve çok sayıda kişi katıldı.

Vadi içerisindeki 10 kilometrelik alanda yapılan temizlik sonrası yapılan açıklamada konuşan EMEP İl Başkanı Ergin Tekin, “Munzur Vadisini, suyunu, gözelerini ve içinde barındırdığı bütün canlıları korumak ve geleceğe taşımak en önemli sorumluğumuzdur” dedi.

12_07_20_emep_cevre_temizlik-(1).jpg

Munzur Vadisi’nin 42 bin hektarlık kısmının 1971 yılında Milli Park olarak ilan edildiğini hatırlatan Tekin, “Ne yazık ki Munzur Vadisi Milli Parkı’nın temel kaynak değeri olan Munzur Nehri, kaynağından itibaren akıtılan kanalizasyon atıkları, beşeri etkinliklerden kaynaklı katı atıklar ile kirletilmektedir. Bunun doğal sonucu olarak endemik alabalık popülasyonunda ciddi şekilde azalma mevcuttur. Zira Munzur’a endemik, Munzur Alası sadece insan etkileşiminin olmadığı temiz ortamda üreyebilmektedir” diye konuştu. 

Birçok yaban hayatına ev sahipliği yapan Milli Park alanında, gelişi güzel ateşli piknik yapıldığını ve piknik sonucu oluşan çöplerin alanda bırakıldığını aktaran Tekin “Bu nedenle, Milli Parkın korunmasına ait zorunlu olan alan koruma kılavuzu herkesin okuyabileceği yerlere konularak, milli park/sit alanı boyunca uyarıcı, bilgilendirici levhaların koyulması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Tekin, “Dersim için yaşamsal bir değeri olan ve aynı zamanda Kültürel Mirasımız olan Munzur ve vadisini, geleceğe taşımak başta biz Dersimliler olmak üzere bütün insanlığın görevidir. Bu sorumluluk ve bilince tüm halkımızı, doğamızı ve kültürel mirasımızı korumaya ve her türden kapitalist odak, çevre ve kişiye karşı mücadelede birleşmeye çağırıyoruz” dedi.

Yazar Cemal Taş da, yaptığı konuşmada, Dersim Sanat İnisiyatifi olarak Emek Partisi’nin düzenlediği etkinliği önemli gördüklerini ve desteklediklerini belirterek  “Bu topraklar birçok kavime ev sahipliği yapmıştır. Dolayısıyla birçok kültürün ve inancın ayak izleri var burada. Bunun için de bu topraklar kutsaldır” ifadelerini kullandı.

Baro Başkanı Avukat Kenan Çetin ise,  “Bu coğrafya herkesin evidir. İnsanlar nasıl evlerini kirletmiyorsa, bu vadiyi de kirletmemeli. Bu etkinlikte sadece çöp toplamadık, bu uyarılarımızı da piknik yapanlara, yolda karşılaştıklarımıza ilettik” dedi. 

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Girişimi sözcüsü Avukat Barış Yıldırım da, Dersim coğrafyasının flora ve fauna habitatları bakımından sadece Türkiye’de değil dünya ölçeğinde önemli bir saha olduğunu ifade ederek bu coğrafyada pek çok koruma altında olan türün olduğunu kaydetti.

Munzur nehrinde yapılan incelemelerde Munzur alabalığının (Munzur Alası) sadece bu nehirde habitat bulduğunu da kaydeden Yıldırım “Bu, buranın eko sitem değerlerinin insan baskısına karşı korunmasına anlamına geliyor. Munzur vadisi Milli Parkı alelade bir alanmış gibi değerlendiriyor. Vadi boyunca 73 kilometrelik alanda herkes gelişigüzel istediği faaliyeti gösterebiliyor. Doğal habitat ortamlarının korunması gerekiyor” diye konuştu.

12_07_20_emep_cevre_temizlik-(6)-vert.jpg