ERCAN TOPAÇ & SERHAT OZAN YILDIRIM

Murat Ozan, Dersim’de yaşayan sokak ressamı. Kent merkezindeki yol kenarında kara kalemle ünlü yazar ve sanatçıların yanı sıra dileyenlerin de karakalem portrelerini çiziyor. Ozan, “Korona virüsü” nedeniyle şimdilerde yağlıboya resimlerini de doğaya çıkarak yapıyor.

“HİÇ BİR EĞİTİM ALMADAN MUHTEŞEM ESERLER ÇIKARIYOR”

Öğretmenlerinin teşvikleri dışında resim alanında herhangi bir eğitim almayan Ozan, bu konudaki yeteneğini ilkokul çağlarında keşfetmiş ve o günden beri de resim onun için hem bir tutku hem de geçimini sağladığı uğraşa dönüşmüş.

Lise mezunu olan Ozan, dört mevsimi ayrı güzel olan Dersim’de eline şövalesini aldığı gibi doğaya çıkarak bu güzellikleri yağlıboya tablolara yansıtıyor.

Ozan’ın resmetmekten keyif aldığı yerlerin başında ise, muhteşem görsellik sunan Munzur Vadisi Milli Parkı ve Munzur Çayı geliyor.

İlkokulda başladığı resim yapmayı bugüne kadar devam ettirdiğini söyleyen Ozan, “Okul zamanlarında hocalarımız ufak tefek bir şeyler öğretti. Onların öğrettikleri ve sürekli resim çalışmayı Dersim’in, Munzur’un güzellikleriyle birleştirerek güzel şeyler yapmaya çalışıyorum. İleride bu resimleri sergilemeyi düşünüyorum” dedi.

Doğayı resmetmeye ünlü ressamlardan etkilenerek başladığını belirten Ozan, “Onların yaptığı gibi ışığı, gölgeyi takip ederek, anı yakalamaya çalışarak resim yapıyorum. Bir ressam olarak bu kentte yaşamak ayrı bir güzellik. Çünkü her yer ressam için bir konudur. Her yaprağın düşüşü bir malzemedir. Munzur’un her metrekaresi ayrı bir ışıktır, gölgedir, renktir. Dağlar, bulutlar, meşe ağaçları hepsi ayrı bir görsellik. Bu da benim için büyük avantaj. Bir yere gitmeye gerek yok. Dersim’i resmetmek, sanatsal tablolara geçirmek yeterli oluyor” diye konuştu.

Doğada yağlıboya çalışmanın yanı sıra sokak ressamlığı yaptığını söyleyen Ozan, “Sokak ressamlığı çocuk, genç, yaşlı insanlara sanatsal anlamda çok şey katıyor. Özellikle de çocuklara. Sokak ressamlığıyla onları sanatla tanıştırıyor ve teşvik edebiliyorum” şeklinde konuştu.