Dersim belediyesi belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, HDP Dersim milletvekili Alican Önlü ve HDP ekolojiden sorumlu eş genel başkan yardımcısı Naci Sönmez’in de katıldığı açıklamada meclis adına konuşan Dersim Belediyesi belediye başkan yardımcısı Canan Ay Doğan “Kapitalist sistem doğamıza ve yaşam alanlarımıza el koymak istiyor” dedi.

Yerli ve uluslararası şirketlerin, ülkenin dört bir yanında ormana, suya doğaya karşı büyük bir yağma hareketi yürüttüğünü aktaran Canan Ay Doğan, Dersim’in de bu durumdan payına düşeni fazlasıyla aldığını kaydetti.

Ay Doğan şöyle devam etti: “Hükümet ve sermaye, onca yargı kararlarına rağmen Baraj ve HES yapımı için ısrarını sürdürmekte, yaz aylarında yaşanan orman yangınları, birçok alanda maden ve taş ocağı faaliyetleri, sözde Dersim’i kurtarmak için hazırlanan Jeopark projesi, yıllardan beridir ıslah ve sulama kanalı bahanesiyle tahrip edilen dereler, inancımıza zerre tahammülü olmadıkları halde düzenlenmek istedikleri Munzur Gözeler peyzaj düzenlemesi, turizm ve av sporu bahanesiyle canlı, cansız varlıklara yönelik saldırı son olarak da kiralanma bahanesiyle büyük şirketlere peşkeş çekilmek istenen araziler ve bitirilmek istenen küçük aile çiftçiliği…”

Kapitalist sistemin doğaya ve yaşam alanlarına el koymak istediğini belirten Ay Doğan “Sularımız, topraklarımız, ormanlarımız, tarım alanlarımız, yasa ve yönetmeliklerle sermaye sahiplerine devrediliyor. Hayatlarımız sermaye sahiplerinin insafına teslim ediliyor” diye konuştu.

Bütün bu saldırıların, bulunduğu her yerde yerel halkın direnişiyle karşılaştığını da söyleyen Ay Doğan “Mücadelenin gücü bütünleşerek çoğalıyor. En başta maden, baraj ve HES’ler ile suların ticarileştirilmesi hedefiyle topraklarımıza ve sularımıza el koyma, bizleri yurtsuzlaştırma; derelerimizin, vadilerimizin ve yaşam alanlarımızın yok edilmesine yönelik olduğunu anlatmaya çalıştık. Yılmadık! Mücadelemizi dün olduğu gibi bugün de, yarın da yılmadan büyüterek devam ettireceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Dost düşman bilsin ki Dersim’de doğa kazanacak!” dedi. 

HDP ekolojiden sorumlu eş genel başkan yardımcısı Naci Sönmez de, emeğin sömürüsü ile doğanın sömürüsü mücadelesini birleştirmek için yaşam hakkını savunanların birçok yerde eylemler yaptığını söyleyerek “Dersim’de böyle bir iradeyi göstermek, Munzur vadisine sahip çıkma konusunda mücadele azmi göstermek önemlidir” dedi.

Sönmez şöyle devam etti: “Siyaseten uzun yıllardır bu kapitalist sistem daha çok insan merkezli bir hayatı dayattı bize. Ama biz 21. Yüzyılda görüyoruz ki sadece insanın hakların için değil, yaşamın, doğanın bütün canlıların yaşam hakkına sahip çıkmak için mücadele etmeliyiz.”

munzur-ozgur-aksin-meclisi-nehirler-gunu-(4)-vert.jpg