Konuya ilişkin Adli Yardım Bürosu’nda basın mensuplarına açıklama yapan Tunceli Barosu Başkanı Avukat Barış Yıldırım, “İlginç özellik ve güzellikleri ile istisnai evrensel değere sahip olan Munzur Vadisi Milli Parkı’nın Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme hükümleri gereğince “Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması bakımından “Dünya Kültür Mirası Komitesi”ne sunulması için Tunceli Barosu Yönetim Kurulunca karar alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru yapıldı” dedi.

Türkiye Barolar Birliği ile Ordu, İzmir, Bursa, Hakkari, Artvin, Trabzon, Şırnak, Burdur, Urfa, Adana, Siirt, Bingöl, Amasya, Denizle, Muğla, Diyarbakır, Muş, Çanakkale, Aydın, Antalya, Giresun, Bilecik, Kırklareli, Kütahya, Düzce ve Uşak Barolarının da desteklediği başvurularına destek verdiğini belirten  Baro Başkanı Yıldırım, Munzur Vadisi’nin neden kültür mirası listesine alınması gerektiğine ilişkin ise şu detayları basınla paylaştı:

Tunceli İli Merkez İlçesi ile Ovacık İlçesi sınırları dahilinde uzanan Munzur Vadisi’nde 42.000 hektarlık bir alan Bakanlar Kurulu tarafından 1971 yılında Milli Park olarak ilan edilmiştir.

Bu bölgenin Milli Park olarak ilan edilmesinde akarsu kaynakları, endemik bitki türleri, yöreye özgü hayvan türleri, yaban hayvan varlığı, tabiat özellikleri, tabiat güzellikleri gibi etkenler rol oynamıştır.

Munzur Milli Parkı florasında hali hazırda 1.600 adet bitki türü saptanmış olup, bunlardan %18’i Munzur’a endemik türlerden oluşmaktadır.

Munzur Milli Parkı faunasında bulunan Çengel Boynuzlu Keçi, Bezuvar İsimli Dağ Keçisi, Ur Kekliği, Kırmızı Benekli Alabalık Munzur’a endemik türlerdendir. Belirtmek gerekir ki yakın zamana kadar neslinin tükendiği değerlendirilen Anadolu Parsı’nın Munzur Havzası’nda yaşadığına dair işaretler ve akademik tespitler bulunmaktadır.

Kısaca Munzur Vadisi Milli Parkı flora ve fauna açısından eşsiz endemik türlere sahip bir alan olup tabiat özellikleri ve güzellikleri ile de önemli bir sahadır.

Munzur Vadisi, bilim veya muhafaza açısından istisnaî evrensel değeri olan jeolojik ve fizyografik oluşumları barındırdığı gibi tükenme tehdidi altındaki hayvan ve bitki türlerinin yetiştiği kesinlikle belirlenmiş bir alandır.

Munzur Vadisi’nin bilim, muhafaza veya doğal güzellik açısından istisnaî evrensel değeri bulunmaktadır.

Munzur Vadisi Milli Parkı’nın Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme hükümleri gereğince ‘Dünya Kültür Mirası Listesi’ ne alınması için ‘Dünya Kültür Mirası Komitesi’ne sunulması gerekmektedir. Şöyle ki, Munzur Vadisi Milli Parkı Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’nin 2. maddesinde belirlenmiş ‘doğal miras’ niteliklerine uygundur.

Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’nin 2. maddesinde:

‘Bu Sözleşmeye göre aşağıdaki eserler "doğal miras" sayılacaktır:

Estetik veya bilimsel açıdan istisnaî evrensel değeri olan, fiziksel ve biyolojik oluşumlardan veya bu tür oluşum topluluklarından müteşekkil doğal anıtlar.

Bilim veya muhafaza açısından istisnaî evrensel değeri olan jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve tükenme tehdidi altındaki hayvan ve bitki türlerinin yetiştiği kesinlikle belirlenmiş alanlar,

Bilim, muhafaza veya doğal güzellik açısından istisnaî evrensel değeri olan doğal sitler veya kesinlikle belirlenmiş doğal alanlar.’ hükmü bulunmaktadır.

Bir alanın Dünya Miras Listesi'ne dahil edilebilmesi için Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen olağanüstü evrensel değerini ölçen 6 kültürel ve 4 doğal kriterden en az birini karşılaması gerekmektedir. Anılan belgeye göre bu kriterler şunlardır:

1.  İnsanın yaratıcı dehasını üst düzeyde bir temsilcisi olması,

2.  Dünyanın bir kültür bölgesinde veya bir dönemde mimarlık veya teknoloji, anıtsal sanatlar, kent planlama veya peyzaj tasarımı alanlarında önemli gelişmelere, insani değer alışverişine tanıklık etmesi,

3.  Yaşayan veya yok olan bir kültür geleneğinin veya uygarlığın ünik veya olağanüstü ender rastlanan bir temsilcisi olması,

4.  Bir yapı tipinin seçkin bir örneği, ya da insanlık tarihinin önemli bir aşamasını veya aşamalarını gösteren bir mimari veya teknoloji bütünün veya peyzaj örneği olması,

5.  Geri dönülmez bir değişim karşısında hassaslaşmış olan bir kültürün veya kültürlerin temsilcisi olan, geleneksel insan yerleşimi veya arazi kullanımının seçkin bir örneği olması,

6.  Uluslararası önem taşıyan sanatsal veya edebi eserler, inançlar, yaşayan gelenekler ve olaylarla doğrudan veya dolaylı olarak ilgili olması (Komite bu kriterlerin özel durumlarda ve diğer kriterlerle birlikte değerlendirilerek Liste’ye alınma için kullanılabileceğini belirtmiştir.)

7.  Mükemmellik derecesinde eşsiz doğal oluşum veya olaylarla veya nadir doğal güzelliğe ve estetik değere sahip olması,

8.  Yaşamla ilgili kanıtlar, önemli jeomorfik veya fizyografik özellikler, kıtaların oluşumu süresince halen de devam eden jeolojik hareketler dahil olmak üzere Dünya tarihinin önemli aşamalarını veya dönemlerin temsil eden olağanüstü olması,

9.  Karasal, tatlı su, kıyısal ve denizsel ekosistemlerin ve hayvan ve bitki topluluklarının evrim ve gelişiminde süregelen önemli ekolojik ve biyolojik süreçlerin olağanüstü örneklerini temsil etmesi,

10.  Bilim veya korumacılık açısından olağanüstü evrensel değere sahip soyu tehlikede olan türleri barındıran yerler de dahil olmak üzere, biyolojik çeşitliliğin yerinde korunması için en önemli ve değerli doğal habitata sahip olmasıdır.

 Munzur Vadisi Milli Parkı kriterlerin neredeyse altısını karşılamaktadır.

Ülkemizdeki kültürel, doğal mirası araştırmak, geliştirmek, korumak, yaşatmak, değerlendirmek, yaymak, tanıtmak, benimsetmek görevi Anayasal bir yükümlülüktür.