Dersim'in Ovacık ilçesindeki “Munzur Gözelerini” tahrip edecek peyzaj projesine karşı dava açan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Danıştay 13’üncü Dairesi’nin yapımına başlanan projenin ihalesini iptal ettiğini duyurdu.
Karara ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bu iptal kararı iki açıdan çok önemlidir. Birincisi Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve yöre halkının mücadelesi, hinterlandımızdaki Tunceli’de, 1’inci derece doğal SİT alanında ve inanç merkezinde tahribatın durdurulması açısından kamu zaferini getirdi. İkincisi ise sadece olağanüstü koşullarda ve savaş hallerinde yapılan 21/B ihalesinin koşullarının oluşmadığına karar verdi. Danıştay kararı bu açıdan çifte kamu zaferidir” dedi.
‘DANIŞTAY HUKUKA AYKIRI OLDUĞUNU BELİRTTİ’
Tunceli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce 2 Haziran 2020 tarihinde pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ‘Tunceli İli, Ovacık İlçesi, Ziyaret Köyü'nde bulunan ve 1. Derece Doğal Sit Alanı İçinde Kalan Munzur Gözelerinde; Yapısal ve Bitkisel Peyzaj İşleri, Piknik Yeri, 200 Araçlık Otopark, Kesimhane, Pişirme Evi - Mutfak, Yönetim, Büfe, WC Yapımı’ ihalesinin ve ihaleye çıkış kararının iptali için dava açtıklarını, mahkemenin açtıkları davayı reddetmesi üzerine Danıştay’a başvurduklarını belirten Candan şunları kaydetti:
“Danıştay 13.Daire, davalı idarenin pazarlık usulü ile ihale yapma gerekçelerinin istisnaî bir yöntem olan pazarlık usulü ile ihaleye çıkılması için yeterli olmadığı; ihtiyaçların en iyi şekilde, uygun şartlarla ve zamanında karşılanabilmesi için açıklık ve rekabetin sağlanmasının kamu yararı açısından gerekli olduğu; 4734 sayılı Kanun'un 21/b maddesinde belirtilen şartların oluştuğuna dair hukuken geçerli bir neden göstermeksizin söz konusu ihalenin pazarlık usulü ile gerçekleştirilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirtti. Sonuçta dava konusu işlemi iptal etti, yani mahkeme bu kararıyla özetle Munzur vadisinde aceleniz ne, savaş yok, olağanüstü hal yok 21 b den ihale yapamazsınız dedi.”
‘MUNZUR GÖZELERİ KURTULDU’
Proje ile birinci derece SİT alanı niteliğindeki Munzur Gözeleri’nin büyük tahribat riski altında olduğunu belirten Candan sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:
“İhaleye esas peyzaj projesinde doğal varlıkların ve kültürel koruma amaçlarını dikkate alan ve yerel halkın sosyo kültürel yapısı ile uyumlu bir anlayış görülmedi. Munzur Vadisi milyonlarca yılda oluşmuş olan ilginç jeolojik ve jeomorfolojik özellikleri; derin kanyon vadileri, pek çok akarsu ve dere sistemleri, karstik yapısı, yer altı su sistemleri, mağaraları, kaynakları (Munzur Gözeleri), şelaleleri, buzul gölleri ve buzul vadileri, diğer buzul şekilleri nedenleri ile koruma altına alınmıştır. Böylesine değerleri taşıyan, yaşamımızın ve kültürümüzün bir parçası olan Munzur Vadisi’nin ve gözelerinin yok olmasına izin vermedik. Bu kararla ile yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen, Tunceli'nin el değmemiş doğası, kaynak suları ve şelaleleriyle ünlü Munzur Gözeleri de kurtuldu.”