Konuya ilişkin TBMM Başkanlığı’na Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren CHP Milletvekili Şaroğlu, önergesinde şunları kaydetti: “Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu 6. sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında yer alan Dört Halife Dönemi bölümünde Hz. Ali dönemi için, ‘‘Devletin merkezi Medine’den Kufe’ye taşınmıştır. İslam toplumunda iç çatışmaların çıktığı dönem olmuştur’’ ifadeleri kullanıldığına dair haberler basında yer almıştır. Ders kitabında, Hz. Ali’yi diğer halifelerden ayıran özelliklere değinilmemiş, aksine Hz. Ali dönemi, başarısız ve sorunlu bir dönem gibi aktarılmaya çalışılmıştır. Özellikle bu türden kırılganlık taşıyan hususlarda; tarihi olayları çarpıtarak, mesnetsiz bilgileri öğrencilerimize doğruymuş gibi sunmak, eğitimde resmi tarih yazmak anlamına geldiği gibi, toplumsal kutuplaşmayı da tırmandıracaktır.”

Şaroğlu, şu sorularına yanıt istedi:

Dört halife dönemini anlatan ders kitabında, Hz. Ali dönemi için olumsuz ifadelere yer verilmesinin gerekçesi nedir?

Ders kitabında yer alan bilgiler, hangi kaynak referans alınarak hazırlanmıştır?

Söz konusu kitabın ilgili kısımlarını müfredattan çıkarmayı düşünüyor musunuz?

Talim ve Terbiye Kurulu, kitabın bilimsel olarak yeterliliğine hangi kriterler doğrultusunda karar vermiştir?

Sosyal Bilgiler kitabında, Hz. Ali döneminin yanlı ve suçlayıcı bir dil kullanılarak anlatılmasını doğru buluyor musunuz?

Söz konusu ders kitabının içerdiği bilgiler ve böylesi hassas bir konuyu ele alış biçimi, bakanlığınızca açıklanan ‘2023 Eğitim Vizyonu’ ile örtüşmekte midir?

Konuyla ilgili idari bir soruşturma başlatılmış mıdır?