SERHAT OZAN YILDIRIM

Ovacık ile sınır olan Erzincan İliç’te 12 yıldır faaliyet gösteren Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold altın madeni şirketinin zehirli sularını buharlaştırması bölgeyi adım adım çevre felaketine sürüklüyor. Geçtiğimiz gün altın madeninin siyanür borularından birisinin kırıldı ve 20 ton civarında siyanürün çevreye yayıldı. Şirket yetkilileri bu durumu yalanlasalar da, köylülerin şikayeti üzerine Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında jandarma tutanaklarına 20 ton siyanürün etrafa yayıldığı yansıdı.

20 gün önce kimyasal atık göletlinin bulunduğu bölgede açıklamalarda bulunan CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu Türkiye’nin büyük bir çevre felaketi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “ Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir çalışma yok ikinci bir örneği yer yüzünde yok. Amerikan şirketlerinin AKP hükümeti üzerinde kurdukları çıkar hesaplarında toprağımızın ve insanlarımızın geleceği yok ediliyor. Burada denetim ve inceleme yok” diyerek tepki göstermişti.

‘SORUŞTURMANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Siyanür borusunun patlaması olayına ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan CHP Milletvekili Polat Şaroğlu, soruşturmanın takipçisi olacağını söyledi. Şaroğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Erzincan’ın İliç ilçesi Çöpler köyünde yıllardır faaliyet gösteren altın madeninin yarattığı çevre katliamı son dönemde kamuoyunun gündeminde.  Altın madeni çıkarmak için açılan ölüm havuzunu yerinde inceleyerek, tehlikenin boyutunu gözler önüne sermek için 3 hafta önce bölgeyi ziyaret etmiştik.  Erzincan İl Başkanımız Ayhan Doğan ile bölgede yaşayan ve aynı zamanda altın madeninin kapatılması için yaşam hakkı mücadelesi veren Sedat Cezayirlioğlu'yla birlikte kimyasal atık göletinde yaptığımız incelemeler neticesinde, maden sahasından bölgeye yayılan kimyasal maddelerin canlı yaşamı üzerinde geri dönüşü olmayan ağır bir tahribat yarattığını ve bir kaç ili kapsayan geniş bir bölgenin ciddi tehdit altında olduğuna dikkat çekmiştik. Aynı zamanda bölgede yaşanacak olası bir kazada, ölüm havuzundan yayılan kimyasal maddelerin Fırat Nehrine, Keban Barajı'na, Karakaya ve Atatürk Barajı'na kadar ulaşacağı uyarısında bulunmuştum. Bugün sabah saatlerinde ise Sedat Cezayirlioğlu tarafından, tonlarca siyanürün patlayan borudan boş araziye, oradan ise bir dereye ve son olarak Fırat Nehri üzerinden İliç Barajı'na aktığı bilgisi kamuoyu ile paylaşıldı. Bir süre sonra da borunun patladığı iddiası doğrulanarak Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldığı açıklandı. Bölgeyi ziyaretimde, buranın ivedilikle denetim altına alınması, hatta kapatılması yönünde yetkililere çağrıda bulunmama rağmen maalesef bir kez daha göz göre göre gelen bir facia ile karşı karşıya kalındı. Konuyla ilgili olarak açılan soruşturmanın takipçisi olmaya devam edeceğiz ve bakalım nasıl bir yaptırım uygulanacak hep beraber göreceğiz.”