HDP Örgütlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü Koronavirüs salgının hızla yayılması ve Dersim'de artan vakalara ilişkin yazılı basın açıklaması yaparak Dersim halkı, siyasi partiler, STK'lar ve aydınlara dayanışma çağrısında bulundu.

Önlü, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, İktidar ve ortaklarının sorumsuzlukları ve gereken önlemleri almaması nedeniyle Türkiye’de de hızlı bir şekilde yayılıyor. Ne yazık ki Dersim’de de vakalar görülmeye başlanmış olup, Mazgirt ilçesine bağlı Geçitveren köyü salgın nedeniyle karantina altına alınmıştır. Bilindiği gibi salgına karşı birçok ülkede güvenliğe ve ekonomiye dair çok ciddi paketler açıklanarak, salgının yarattığı ekonomik ve sosyal sorunlar en aza indirgenmeye çalışılıyor. Birçok ülke halkın temel gıda ihtiyaçlarının yanı sıra elektrik, doğalgaz, su ve kira gibi giderlerini karşılayacağını açıklıyor. Yine birçok ülke önemli iş kollarında üretime ara verdiğini ve bu süreçte işçilerinin mağdur olmaması için işçilerini ücretli izine çıkardığını duyuruyor. Ancak salgının yayılma hızı ve vaka sayısı giderek artan ülkemizde ise, işçi, emekçi ve yoksul halk iktidar tarafından adeta ölüme terk ediliyor.”

“Evde kal, Hayat eve sığar ”çağrıları tabi ki çok önemli ve bu aşamada yapılması gerekendir ancak geçim sıkıntısı yaşayan ve her gün çalışmak zorunda olan milyonlarca insan nasıl evde kalabilir” ifadelerine yer veren Önlü,  ilimizde de alınan önlemlerin yeterli olmadığını ifade etti.

“Salgından dayanışma ve ortak mücadele ile kurtulabiliriz” diyen Önlü, “Dayanışma bizim kendi öz kültürümüzün bir ayrılmaz bir parçasıdır. Yine bu süreçte başta yerel yönetimler olmak üzere STK’lara, Siyasi Partilere ve Dersim aydınlarına büyük bir sorumluluk düşmektedir. Bu sorumluluk Vefa Sosyal Destek Gruplarına asla bırakılmamalıdır. Belediyemiz bu dönemde kendisine bağlı kira ve su giderlerini ertelemekle yetinmemeli, salgın süresince bu bedelleri almamalıdır. Çünkü salgın sonrasında çalışmayan emekçi, iş yerini açamayan esnafın, biriken bu borçların altından kalkması mümkün değildir. İşten çıkarmalar yasaklanmalı, yine çalışmakta olanların sağlık güvenceleri sağlanmalıdır.  STK’lar ve Siyasi Partiler de ihtiyaç sahiplerini belirlemeli, kentin sorunlarına çözüm olmak adına politikalar geliştirmelidir. Bu konuda herkesi sorumluluk almaya, dayanışmaya ve bir olmaya çağırıyorum” ifadelerine yer verdi.