TBMM Başkanlığı’na İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Milletvekili Çepni, konuya ilişkin şunları kaydetti: “Kahramanmaraş’tan Çorum’a yıllar boyu büyük katliamlara uğrayan, büyük acılar yaşayan Alevi toplumuna yönelik bir saldırı da İzmir Gaziemir’de meydana gelmiştir. İzmir’in Gaziemir ilçesine bağlı Yeşil Mahallesi’nde 25 yıldır oturan Alevi ailenin evinin duvarına “Defol Alevi” yazılarak çarpı işareti konulmuştur. Evine yapılan ayrımcı, ötekileştirişi, kin ve nefret içeren yazılamayı fark eden Bayram Şenel,  karakola giderek şikâyette bulunmuştur. Olay yerine gelen polisler, resim çekip, sarhoşların işidir diyerek olayı geçiştirmiştir. Ailenin iddiasına göre;  Belediye başkan yardımcısı daha önce ‘Elimde olsa hepinizin evlerini yıktırırız’ demiş ve İkinci dönemde de 10-15 kişiyle baba Bayram Şenel ve oğluna saldırmışlardır. İzmir’de Mart 2019 tarihinde benzer olay yaşanmıştır. İzmir’in Bayraklı ilçesine bağlı Yamanlar mahallesinde kimliği belirsiz şahıslar tarafından, Alevilere ait altı eve işaret konulmuş,  olay yerine gelen emniyet mensupları işaretleri silerek konuyla ilgili soruşturma başlatmışlardır. 

Alevilere karşı işlenen bu tür suçlarda gerekli soruşturmanın yapılmaması, olayı gerçekleştirenlerin yakalanıp gerekli cezaları almamaları toplumda büyük gerginlik yaratmaktadır.  Devlet, farklı illerde, her geçen gün artarak meydana gelen ve sistematik hal alan tehdit ve saldırılara karşı, eşit yurttaşlık anlayışı ile bu ülkenin değeri olan Alevi yurttaşlarının can ve mal güvenliğini korumakla, infial yaratacak bu gibi olaylara karşı gerekli önlemleri almak ve olayları önlemekle yükümlüdür. “

Milletvekili Çepni, konuya ilişkin şu sorularına yanıt istedi:

1- İzmir’de meydana gelen ayırımcı, can ve mal güvenliğini tehdit edici yazılama hakaretinden sonra Emniyet güçleri gerekli incelemeyi yapmış mıdır? Bu olaydan dolayı gözaltına alınan, hakkında işlem yapılan kişiler var mıdır? Olay ne zaman tüm çıplaklığıyla ortaya çıkartılacaktır?

2- Polisin, olayın çocuklar ya da sarhoşlar tarafından yapıldığını iddia etmesinin gerekçesi nedir?  Olayın üstü mü kapatılmak istenmektedir? Yasal olarak sorumluluğu olmayan kişilere suçun yüklenmesi, gerçek suçlularının aranmasının önünde engel teşkil etmemekte midir? Bu konuda Bakanlığınızın bir araştırması olacak mıdır?

3- Evi işaretlenen Bayram Şenal’in “Belediye başkan yardımcısı daha önce ‘Elimde olsa hepinizin evlerini yıktırırız’ demişti. İkinci dönemde de 10-15 kişiyle oğlum ve benim üzerime saldırdılar, bizi darp ettiler. Rapor da var, karakoldan tutanağımız da var. Tek şüphelendiğim kişi o. Belediyeyle tartışmamızdan sonra bu olay oldu” iddiasıyla ilgili gerekli inceleme yapılmakta mıdır?

4- Polisin detaylı araştırma yapmadan duvardaki işaretleri sildirdiği iddia edilmektedir. Polisin gerekli araştırma yapmadığına dair iddialar doğru mudur? Bu konuda bakanlığınıza kaç şikayet gelmiştir? Bakanlığınız bu konuda ne gibi çalışmalar yürütmektedir?

5- 2002-2019 yılları arasında hangi illerde kaç Alevi evi işaretlenmiş, kaç Alevi evine hakaret ve tehdit mesajları yazılmıştır?  

6- 2002-2019 yılları arasında Alevilere yönelik işaretleme tehdit hakaret yazıları yazan kaç kişi hakkında halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmekten ve tehditten soruşturma açılmıştır? Kaç kişi ceza almıştır? 

7-Eylemi gerçekleştiren kişilerin tespit edilmemesi, gerekli cezayı almamaları nedeniyle kin, nefret ve ayrımcılık yapan suçlulara  “bize bir şey olmaz güvencesi” verilmemekte midir?  Bu durum suçları sistematik hale getirmemekte midir?

8- Alevilere yönelik saldırıların son bulması için ne tür tedbirler alınmaktadır? Hükümetinizin bu konuda ne gibi çalışmaları vardır?