“Karar veren hakimleri de adalete davet ediyoruz!” başlığıyla açıklama yapan Tunceli Barosu Yönetim Kurulu açıklamasında şunları kaydetti:

 “Mardin Barosu üyesi meslektaşlarımız Av. İbrahim Dündar ve Av. Özlem Dündar, 17.09.2019 tarihinde akşam vakti, evlerine girmek için arabadan indikleri sırada, takip ettikleri bir dava dosyası nedeniyle, davanın karşı tarafı olan ve evlerinin önünde pusuda bekleyen kalabalık bir grup tarafından saldırıya uğramış, darp edilmiştir. Saldırıda meslektaşımız Av. İbrahim Dündar bıçak darbesi ile yaralanmış,  Av. Özlem Dündar ise 8 aylık hamile olmasına rağmen ağır şekilde darp edilmiştir. Yine meslektaşımız Av. Özlem Dündar’ın annesi de aynı saldırıda darp edilmiştir. Saldırı uzun süre devam etmiş, çevreden yetişenlerin ve orada bulunan sivil bir polis memurunun yardımı ile daha vahim sonuçları olmadan saldırganlar kaçmak zorunda kalmıştır.

Tunceli Barosu olarak, öncelikle saldırıya uğrayan meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acil şifalar diliyoruz. Meslektaşlarımıza yapılan bu saldırıyı lanetliyor ve kınıyoruz. Yapılan saldırı sadece meslektaşlarımıza değil, savunma mesleğine, hak, hukuk mücadelesi veren bütün barolar ve avukatlar hedef alınarak yapılmıştır. Hamile bir kadının darp edilmesi ise, olayın apayrı bir vahim boyutudur…

“AVUKATLIK KANUNU’NUN 57. MADDESİ ÇİĞNENMİŞ, KADINA ŞİDDET DE MEŞRU KILINMIŞTIR”

Saldırganlardan üç kişi yakalanmış, 3 kişi ise halen aranmaktadır. Yakalanan şüphelilerden ikisi adli kontrol şartı ile serbest bırakılmış, birisi ise tutuklama talebi ile Sulh Ceza Hâkimliğine sevk edilmiş olmasına ve üzerine atılı suçu ikrar etmiş olmasına rağmen, imza şartı ile serbest bırakılmıştır. Karar veren hâkimlerin bu kararıyla; savunma hakkının kutsallığı hiçe sayılmış, Avukatlık Kanunu’nun 57. Maddesi çiğnenmiş, kadına ve karnındaki bebeğe yönelik şiddet meşru kılınmıştır.

Bu durum ne yazık ki, liyakat unsurunun göz ardı edilerek; insan haklarını, hukukun üstünlüğü ilkesini benimsemeyen hâkim-savcıların atanması sonucu, hukukta keyfi uygulama yapıldığının apaçık göstergesidir. Bu hukuksuz kararı da kabul etmiyoruz ve kınıyoruz.

Karar veren hâkimleri adalete davet ediyoruz…

Avukatlık Kanunu'nun 57. maddesi açıktır; 'Görev sırasında veya yaptığı görevden dolayı avukata karşı işlenen suçlar hakkında, bu suçların hâkimlere karşı işlenmesine ilişkin hükümler uygulanır' denmektedir. Bu bağlamda meslektaşlarımıza yapılan haince saldırıyı kınıyor, saldırganın öncelikle 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 57. maddesi dikkate alınarak, en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz.

Herkes tarafından bilinmesini istiyoruz ki; avukat bir davanın ya da çekişmenin tarafı değildir. Avukat, kendi işini ya da davasını değil, müvekkilinin işini ya da davasını takip eder. Unutulmamalıdır ki, avukata saldıranın da, bu ülkenin hâkiminin de, savcısının da, devletin en tepesinde yer alan erklerin de savunmaya, yani avukata ihtiyacı olacaktır. 

Tunceli Barosu olarak, Mardin Barosunun yanında olduğumuzu belirtir, yargılama süreci boyunca da sürecin sıkı takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz. Saldırıya uğrayan meslektaşlarımıza, Mardin Barosuna ve saldırıya uğrayan meslektaşımızın annesine geçmiş olsun dileklerimizi sunuyor, acil şifalar diliyoruz.”