Siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de katıldığı anmada mumlar yakıldı ve Maraş’ta katledilenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Her iki kurum adına ortak hazırlanan basın metnini okuyan Demokratik Alevi Derneği (DAD) Genel Merkez Eski Eş Genel Başkanı Dursun Demirtaş, “Alevi toplumu tarihin her döneminde baskıya, züllüme, katliama uğrayarak günümüze kadar gelmiştir. Maraş katliamı da bunlardan bir tanesidir. Katliam sistemli, örgütlü ve organize bir şekilde Alevi olan herkes hedef seçilmiştir. Kadın, erkek, çocuk, ihtiyar ayrımı yapılmadan herkesi katletmişlerdir.

Bu katliam bir tesadüf veya bir istisna değildir. Bunun gibi sayılamayacak kadar birçok örnek vardır. Nedeni ise tekçi, ırkçı, ne Haq zihniyettir. Kendi dışındaki farklılıklara düşman oluşudur” dedi.

Kentteki kutsal mekanlara yönelik olumsuzluklara da değinen Demirtaş, “Alevi inanç, kültür ve yaşamı önündeki engellerin kalkmasını beklerken aksine bu yok ediş çabası daha da yoğun şekilde devam etmektedir. Barajlarla, Maden ocakları ile onlarca kutsal mekan yok oldu. Bu da gösteriyor ki bu gün dünden farklı değildir. Bu gün hala Alevi inanç ve kültürü üzerindeki asimilasyon, inkar ve göçertme politikaları devam etmektedir” diye konuştu.

Demirtaş, açıklamasını “Maraş katliamı kırk yıl geçmesine rağmen hala içimizde bir acı olarak devam etmektedir. Alevilere bu acıyı yaşatanları lanetliyoruz ve bu katliamı unutmadık ve unutturmayacağız” sözleriyle sonlandırdı.