Dersim’de de Emek ve Demokrasi Güçleri Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Maraş katliamının gerçek faillerinin aradan geçen süreye rağmen ortaya çıkarılmadığı belirtilirken ayrıca geçtiğimiz günlerde Vatan Partisi tarafından Seyit Rıza’yı temsil eden heykellerin kaldırılması ve Seyit Rıza’nın ismi verilen bütün cadde, sokak, meydan ve her türlü yapı isimlerinin değiştirilmesi yönündeki başvuruya dair de açıklama yapıldı.

Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklama yapan Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) genel merkez yöneticisi Nesimi Genlik, insanlık tarihinin bu yüz kızartıcı suçlardan kurtulmasının tek yolunun toplumla yüzleşmelerden geçtiğini aktararak,  “Yıllardır bu yapılmadığı için Maraş’ta yaşanan ev işaretlemeleri günümüzde hala devam etmektedir. Alevilerin yaşadığı evlerin kapılarına kırmızı boyayla çarpı işaretleri atılmakta, duvarlara tehdit mesajları yazılarak, farklı kimlik, inanç ve siyasi düşünceden olanları hedef alan açıklama ve saldırılar yaşanmaktadır” dedi.

Vatan Partisi’nin valilik ve belediyeye Seyit Rıza heykeli ve isimlerinin kaldırılması yönündeki başvurusuna da değinen Genlik, “Vatan Partisi Genel Başkanının bu söylemlerini kabul etmiyoruz. Halkımız içinde, yok hükmünde olduğunu belirtmek isteriz” diye konuştu.

Açıklamaya katılan Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da Maraş katliamının faillerini kınadığını belirterek Vatan Partisinin yaptığı açıklamaya ve başvuruya ilişkin, “Dersim’in kültürel değerlerini, inancını, dilini bir bütün sahipleniyor ve kültürel değerlerimize sahip çıkıyoruz” dedi.  Maçoğlu şöyle devam etti: “Vatan Partisi’nin ‘Tunceli Belediyesi içerisinde yer alan, Seyit Rıza’nın ismi verilen bütün cadde, sokak, meydan ve her türlü yapı isimlerinin değiştirilmesi’ne dönük yazdığı dilekçenin Dersim halkı ve belediyemiz tarafından karşılığı bulunmamaktadır."

maras-katliami-kinandi-(2).jpgmaras-katliami-kinandi-(3).jpg