Dersim’de 5 kurucu üye tarafından kuruluşu gerçekleştirilen “Dersim Kültür ve Tarih Vakfı” Tunceli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne vakıf senedinin tescili amacıyla açtığı davanın “Dersim” ismi nedeniyle reddedilmesine tepki gösteren açıklama gerçekleştirdi.

Konuya ilişkin girişim binasında Dersim Baro Başkanı Avukat Kenan Çetin ile vakfa 20 yıldır Dersim konusunda yaptığı kayıtlarını bağışlayan Musa Canpolat’ın katılımıyla açıklama yapan girişim üyeleri mahkeme kararına tepki gösterdi.

Dersim Katliamında yaşananların ve Alevi kültürünün arşivlenmesinin “Bölücülük” olarak görülmesine tepki gösteren kuruculardan Metin Kılıç, ”Biz Dersim Kültürel Tarihi ve Vakfı olarak tescil talebi için başvurduk. Mahkeme de vakıflar Genel Müdürlüğü’nde görüş istedi. Alınan görüşte Dersim isminin resmi olarak kabul görmediği, Alevi kültürünün arşivlenmesi ve saklanması da bölücülük olarak değerlendirilip isim hakkı reddedildi” dedi.

Yüzyıllardır bu toprakların adının Dersim olduğunu belirten Dersim Kültür ve Tarih Girişimi kurucularından Hıdır Çiçek, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir okula verilen Dersim ismi var. Dersim’deki ağıtlar, geleneklerin de saklanarak ileri kuşaklara aktarılmasını sağlamak bizim temel amacımız. Vakıflar Genel Müdürlüğü görüş yazısında TMK’nın 101’inci maddesine atıfta bulunarak, bunu ahlaka, hukuka ve milli beraberliğe aykırı olmaması gerektiğini ifade etmiş. Bunların saklanması, bilimsel değerlendirilmesi, ahlaka, hukuka ve milli beraberliğe mi aykırıdır yoksa bunların yasaklıymış gibi gösterilmesi mi aykırıdır” diye konuştu.

20 yıl boyunca bölgedeki arşivleri toplayarak vakıf girişimine bağışlayan Musa Canpolat ise; “Dersim bir coğrafyanın ismidir. Bundan dolayı sıkıntı yaratacak bir isim veya durum yoktur. Neden yasaklıyorlar anlamıyorum. Biz bu bölgenin arşivlerini toplamışız. Bu arşivleri devretmek istedik ve bir vakıf kurduk. Ve bir takım arşivleri vakfa teslim ettim” ifadelerini kullandı.

BARO BAŞKANI AVUKAT KENAN ÇETİN, “DERSİM SÖZCÜK DEGİL SÖZLÜKTÜR; YASAKLANAMAZ”

Açıklamaya katılarak destek veren Dersim Baro Başkanı Avukat Kenan Çetin, Dersim isminin reddedilmesini bölge insanına haksızlık olduğunu ve bu duruma müdahil olacaklarını belirterek, ‘Bir yük vagonunda açtım gözlerimi. Bizi bir kamyona doldurdular. Tüfekli iki erin nezaretinde, sonra iki erle yük vagonuna doldurdular. Günlerce yolculuktan sonra bir köye attılar. Tarih öncesi köpekler havlıyordu. Aklımda çıkmaz o yolculuk o havlamalar, polisler. Duyarlılığım bir anda o yolculuk izlenimiyle besleniyor belki. Annem sürgünde öldü,    babam sürgünde öldü.” Cemal Süreya’nın bu sözleriyle akıllarda yer edinen Dersim’in ismine dair tartışmalar devam ediyor. En son, Dersim Kültür ve Tarih Vakfının vakıf senedinin tescili istemiyle yaptığı başvuru, 1.Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından ‘Dersim isminin resmi olarak kabul edilmediği’ gerekçesiyle reddedildi. Dersim sır mekânıdır. Dersim sihirli bir coğrafyadır, her yeri ayrı bir güzellik, florası ve faunası ile yüzlerce romana, hikâyeye, şiirlere konu olmuştur. Munzur nehri, vadisi, Düzgün Bava Dağı Efsanesi, Munzur Baba efsanesi, Harçik, Kutuderesi, jiar û diyarları, Herde Dewres-i, Mekanı Hızır-i ile sözcük değil yirmi dört ayar,7/24 sözlüktür Dersim. Bütün bunların ışığında Dersim Kültür ve Tarih Vakfının açmış olduğu ilimizde 1.Asliye Hukuk Mahkemesi 2020/5 esasında devam eden davaya hukuki, vicdani, tarihi olarak yararımızı gözeterek yönetim kurulu kararı ve ilgili kanun maddeleri ile müdahil olacağız. Vâkıfın kuruluş ismi ve diğer hususları 4721 TMK’nın 101 vd maddeleri ve de 101/4 md uyarınca reddi sebebinin tersine; Dersim felsefesi eşitlik, cevheri mertlik, hazinesi bilgi, meyvesi sevgi olan bir felsefenin, coğrafyanın, geleneğin, ahlakın ve tarihi sözlüğün adıdır. Dersim ismi yasaklanamaz. Dersim ismi; Dersim Spor, Dersim Anadolu Lisesi, DEDEF vd. kurumlarda olduğu gibi bu vakıf senedinde de tescillenmelidir. Dersim ismi bir haktır. Bu hakkın kazanımı ve yaşamsallığı kadimliktir. Dersim ismi geri verilmelidir” dedi.