1 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleşen etkinliğe Britanya Parlamentosu vekilleri, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Yazar/araştırmacı Erdal Gezik, Sanatçı Kemal Kahraman ve Maviş Güneşer katıldı.

Anmada konuşan HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, “Bugün ilk defa Britanya Parlamentosunda gerçekleşen şey aslında bir anma değil bir yüzleşmedir. O gün Dersim’de yaşanan katliamı bütün devletler biliyordu. Dünya siyasetini İngiltere belirliyor deniyor. Bütün dünya siyasetini belirleyenler o günlerde Dersim’de yaşanan katliamı da çok iyi biliyorlardı. Ama çıkarları uğruna sessiz kaldılar. Bugün burada bir yüzleşme gerçekleşiyor. 4 Mayıs 1937 yılında bakanlar kurulu kararıyla bu katliam meşrulaştırılmıştır. Devlet tarafından planlı ve organize bir biçimde bu katliam gerçekleşmiştir. Dersim halkı yalnızca fiziki bir soykırıma değil, inançsal, dilsel ve kültürelde bir soykırım yaşamıştır. Doğasından ve inancından da koparılmıştır. Bu anma aslında bu katliamla yüzleşmedir. O yüzden buradaki bu etkinliğin çok önemli bir başlangıç olduğunu düşünüyorum ve etkinliği düzenleyenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Anmada, katılımcılar Dersim katliamına ilişkin görüşlerini dile getirirken Metin Kahraman ve Maviş Güneşer de Dersimle ilgili ağıtlar söyledi.