Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 6-8 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen “Kobani eylemlerine” ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınması Demokratik Toplum Kongresi (DTK) eş başkanı Leyla Güven partililerin katılımıyla Sanat Sokağı’nda protesto edildi.

“DERSİM’DEN BU SESİ DUYSUNLAR; ARTIK YETER”

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) eş başkanı Leyla Güven, gözaltılara tepki göstererek ”Kürtlere düşmanlık politikası yapanlar devleti yönetenler, Dersim’den bu sesi duysunlar; artık yeter. Kürtlere düşmanlık yapmaktan vazgeçin. Bununla elinize hiç bir şey geçmeyecek. 1938’de katlettiğinizin torunları hala dimdik ayakta. Sizler tarih boyunca Kürtlerin başına getirmedik hiçbir şey bırakmadınız. Eğer bir acı tarife edilecekse son 40 yıldır bu topraklarda yaşanan acılar, fazlasıyla yaşandı. Bu topraklar kanla sulandı. Bu toprakta yaşayanlar asla boyun eğmediler. Bundan sonra da eğmeyecekler. Asla pişman değiliz, biz bir halkız. Halk olmaktan dolayı kimliğimiz, dilimiz, inancımız ve kültürümüz var. Biz diyoruz ki ya bunlarla yaşayacağız yada hiç yaşamayacağız” dedi.

“GÜNDEMİ DEĞİŞTİRİYORLAR DİYENLERE; ROJBAŞ DİYORUZ”

Muhalefet partilerine seslenen Güven, “HDP’ye ve dostlarına diz çöktürmeye çalışanlar bu sesi duysunlar. Eski denenmiş yöntemlerle sonuç alınamayacağını çok iyi bilsinler. Bu ülkede vicdanı olan insanlara sesleniyorum; iktidar kendi rolünü oynuyor. Zulüm ve ötekileştirme politikaları yürütüyor.  Ama kendisine demokratım, insan haklarını savunan ve evrensel değerleri savunan ve halkların kardeşliğini savunanlar bugün güçlü bir ses çıkarmalıdır. Biz dünden bugüne duyuyoruz ki, HDP ye yapılan bu operasyona muhalefet ses çıkartıyor. Muhalefet iktidarın gündem değiştirmeye çalıştığını söylüyor. Ama biz de muhalefete Kürtçede “Rojbaş” diyoruz. Sadece gündem değil rejim değişiyor. Sizin inandığınız tüm değerler elinizden gidiyor. Siz hala neyin gündeminin peşindesiniz. Gerçekten halkların barışını istiyorsanız, gündemi siz yaratın. Gündemi bugün AKP- MHP’nin öncülüğünü yaptığı sisteme bırakmayın. Siz değin ki hep beraber HDP çatısı altında yüksek bir sesle bu zulümdür, ayrımcılıktır ve kürde düşmanlıktır” diye konuştu.

“KÜRT KADINLARININ ÖFKESİ SİZİ FAŞİZMİNİZE BOĞACAK”

Demokrasi cephesinde güçlü bir duruş sergilenmediğini belirten Leyla Güven “Bugün kimse karnından konuşmasın artık yeter. Gerçekten çok büyük acılar yaşandı ama kürde yapılıyorsa bunun karşısında seyirci kalındı. Demokrasi cephesinde güçlü bir duruş olsaydı AKP bunu yapmazdı. AKP, HDP’nin on binlerce siyasetçisini tutsak etmezdi. Eş başkanlarını tutsak etmezdi. Belediyelerine kayyum atayamazdı. AKP hala Roboski’ nin hesabını vermiş değil. İşte bunların hepsi muhalefetin sessizliğinden kaynaklanıyor. Her sessizlik AKP ve MHP’ye güç veriyor. Onlar bizi birbirimize düşürerek kendi sistemlerini kurumsallaştırmak istiyor. O açıdan bizler diyoruz ki; biz kimliğimiz için bugüne kadar nasıl direndiysek Kürt halkı olarak yine direnmeye devam edeceğiz. Ape Musa’nın söylediği gibi Kürde düşen direnmektir. Asla vazgeçmeyeceğiz. Baskılarınız da bizi yıldıramayacak. Cezaevinde de olsak dışarıda da olsak direneceğiz. Bundan herkes emin olsun” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından partililer, on dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.