Yaklaşık iki hafta kadar önce bir grup arkadaşla Dersim’i gezdik. Erzincan’dan başlayıp Ovacık’taki Munzur Baba Dergahı’nda sona eren gezimize memleketimizi merak eden dışarıdan arkadaşlar da katıldı.

Gezimizin büyük bölümü son derece keyifli ve güzel geçti. Ancak Munzur Baba Dergahı’nda gördüğüm manzara, bir Dersimli olarak beni, misafirlerime karşı mahcup etti. Nedenine gelince yol boyu, onlara Munzur Baba Efsanesinden, Munzur’un yöre insanları için ne kadar kutsal olduğundan bahsetmiştim. Ancak Munzur Baba Dergahı’na vardığımızda orada içki içen insanları görmek, “yabancı misafirlerimizi ki bunu ifade etmeseler de” son derece şaşırttı. Hemen dergahın yanı başında içki içen insanlara “Neden burada içki içiyorsunuz. Burası insanların kutsal mekanı” deyince pişkince “Ama burası şimdi kapalı” türünden cevaplar aldım. Gördüğüm manzaranın yanı sıra aldığım bu pişkince cevap beni bir kere daha üzdü.

Yanımda misafirlerim olduğu için o insanlarla tartışmayı daha fazla uzatmadan yanlarından ayrıldım. Şimdi o insanlar ve onlar gibi kutsallarımıza saygısızlık yapanlara seslenmek istiyorum: Kimse sizin ne içeceğinize karışmıyor. Ama lütfen şu içkilerinizi kutsal mekanlarımızda içmekten vazgeçin. Bu mekanlar sizin için bir şey ifade etmiyorsa bile atalarınızın anılarına; inançlarına saygı gösterin bari. Siz orada içip, keyif yaparken atalarınızın kemikleri sızlıyor ve birileri de misafirlerine karşı bunun mahcubiyetini yaşıyor farkında mısınız?

Son söz olarak tüm Dersimliler’den ricam, bu insanları gördükleri zaman lütfen teşhir etsinler ki onlar da bir daha böyle durumlara yeltenmesinler.