Dersim katliamını anlatan '38' adlı belgeselin 'eser işletme belgesi' verilmeyerek yasaklanmasına ilişkin kararın yürütmesinin durdurulmasına Kültür Bakanlığı itiraz etti.

fft16_mf493067.jpeg

Radikal’in dünkü sayısındaki ‘özgürlük’ haberi ‘Kültür Bakanlığı’nın bundan sonraki tavrının ne olacağı merak ediliyor’ diye bitiyordu. Bakanlık Radikal’i fazla merakta bırakmadı.

İSTANBUL - Yönetmen Çayan Demirel’in Dersim katliamını anlattığı ‘38’ adlı belgeselin eser işletme belgesi verilmeyerek yasaklanmasına ilişkin süren davada Ankara 7. İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararına Kültür ve Turizm Bakanlığı itiraz etti.
Ankara 7. İdare Mahkemesi’ne kararın tebliğ tarihinden itibaren yedi günlük süre içinde itiraz dilekçesi veren Kültür Bakanlığı avukatları, ‘38’e yönelik yasak uygulamasının devamını istedi. Yapılan itiraz Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nde önümüzdeki günlerde görüşülecek.
Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, CHP’li Onur Öymen’in 10 Kasım 2009’da TBMM’de yaptığı konuşmadaki, “Kurtuluş Savaşı’nda, Şeyh Sait isyanında, Dersim isyanında analar ağlamadı mı? Kimse ‘analar ağlamasın, mücadeleyi durduralım’ dedi mi?” şeklindeki sözleri üzerine sert tepki göstermiş ve şöyle demişti: “Çok talihsiz. Baykal ve Öymen ile CHP, 1970’lerde rahmetli Bülent Ecevit’in açtığı demokrat halkçı parantezi kapatmış gözüküyor. Tek parti döneminin akılsızlığına, faşizan eğilimlerine, geriye doğru bir süreç içinde. Açıklamayı CHP ve Türkiye açısından çok talihsiz olarak niteliyorum. AK Parti gibi hem geleneklerine hem de dünya gerçeklerine uygun şekilde Türkiye’yi yenileştirmeye çalışan bir hareketin karşısında demokrat, çoğulcu, Batılı demokrasiyi benimsemiş bir muhalefet olsa Türkiye daha hızlı yol alır.”
Günay, Onur Öymen’e karşı Dersim katliamı konusunda bu görüşleri savunurken, kendi bakanlığının ‘38’ adlı Dersim belgeseline eser işletme belgesi vermeyip yasakladığını ise unutmuştu. Kültür Bakanlığı’nın uyguladığı yasak kararının Radikal’de haber olmasının ardından Günay, “Madem yasaklanmış neden bana gelmemişler?” diye filmin yapımcılarına çağrıda bulunmuş, ancak diğer yandan randevu taleplerini de kabul etmeyerek yasak kararının arkasında durmaya devam etmişti. Bakanlık şimdi de, ‘38’ hakkında Ankara 7. İdare Mahkemesi’nin verdiği özgürlükçü karara itiraz ederek yasakçılıkta ısrarlı olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.

Ne anlatıyor?
Kendisi de Dersimli olan yönetmen Çayan Demirel’in hazırladığı ‘38’ adlı belgesel filmde 1938’de Dersim’de katliamı yaşamış olanların tanıklıkları, araştırmacıların anlatımları yer alıyor.
Ankara 7. İdare Mahkemesi’nin isteğiyle Prof. Dr. Füsun Sokullu Akıncı, Doç. Dr. Ceyhan Kandemir ve Yardımcı Doç. Dr. Oya Okan tarafından 21 Mayıs 2010’da hazırlanan bilirkişi raporunda, Kültür Bakanlığı’nın yasaklama gerekçesinin aksine, “Kanımızda ‘38’ belgeseli yapım özellikleri gereği belgesel film türüdür, toplumu ilgilendiren önemli bir konuyu işlemiş, çeşitli tanıklıklar, röportajlar, belgeler ve yönetmenin kendine özgür bir anlatım diliyle yapım gerçekleştirilmiştir” denilmişti.