Daha önce köylünün ekip biçtiği arazide, dikilen hiçbir ağaç yetişmezken araziyi köylünün ekip biçmesine de izin verilmedi.

Köyde kısıtlı tarım arazisi bulunduğunu belirten Kıraçlar Köyü sakinleri, arazinin yeniden değerlendirilerek ya tarım arazisi olarak kendilerine verilmesini ya da ağaçlandırılacaksa ciddi bir çalışma yapılması gerektiğini belirtiyor.

ARAZİ ORMAN İLAN EDİLİNCE KÖY GÖÇ VERMEYE BAŞLADI

20171008_142217.jpg

Kıraçlar Köyü Muhtarı Erkan Demir, 2005 yılında DSİ tarafından alanın ağaçlandırılacağının söylendiğini ancak bunun gerçekleştirilmediğini belirterek, “4-5 küçükbaş hayvan sahibi buradan geçiniyordu. 2005 yılında arazi elden gidince köyden 8 hane göç etmek zorunda kaldı. Ben de muhtar olarak kaymakamlık ve DSİ’ye konuya ilişkin dilekçe verdim ancak bir sonuç alamadım. En son 2016 yılındaki dilekçeme verilen cevapta alanda tekrardan ağaçlandırma yapılacağı belirtildi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nazif Beyle yaptığım görüşmede 2008 yılında çıkan yasaya göre ekilip biçilen arazide ağaçlandırma yapılamayacağı bilgisini paylaştı. Bizim istediğimiz bu arazi ya köy tüzel kişiliğine tahsis edilsin ya da ağaçlandırma yapılacaksa güzel bir şekilde yapılsın. Etrafı çevrilsin ve gerekirse bekçi dikilsin. Sonuçta yazık bu verimli araziye. Böyle devam ederse köyümüzden göç de devam edecek” dedi.

KÖYDEKİ EN BÜYÜK VE EN VERİMLİ ARAZİ

20171008_142234.jpg

Orman yapılacağı söylenen ancak şu güne kadar tek ağacın olmadığı alanın köydeki en büyük ve en verimli tarım arazisi olduğunu dile getiren köy sakinlerinden Mahmut Aydın ise; “Bu arazi birinci sınıf tarım alanı. 1974 yılında köyümüz baraj altında kalınca devletimiz bu araziyi sanki bize bağışladı ve bizler de ekip biçiyorduk. 2005 yılında araziyi elimizden alıp orman yaptılar. Ancak orman olmadı. Burada orman olmaz zaten. Dağlık alanlar var oraya orman yapsınlar. Bizim köyümüz iskan köyüdür. Elimizde doğru dürüst arazi kalmadı. Burası da boş bir şekilde yatıyor; ekip biçemiyoruz. Devletimiz ya bu araziyi versin vatandaş faydalansın yada yeniden değerlendirip orman yapsın. Kentin ve üreticinin sorunları konusunda duyarlılığını bildiğin Tunceli Valisi Sayın Tuncay Sonel’e sesleniyorum lütfen bu soruna bir çözüm bulun. Devletimizin çiftçinin, üreticinin yanında olduğunu görmek istiyoruz. Çocuklarımız köyü terk edip gidiyor. İstanbul başta olmak üzere farklı illerde perişan oluyorlar. Bu arazi bizlere verilsin ekip biçelim” diye konuştu.

 DSİ 9. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ, “SAHA ORMAN VASFINDA DEĞİL”

Köy muhtarı Erkan Demir’in konuya ilişkin DSİ 9. Bölge Müdürlüğü’ne konuya ilişkin yaptığı başvuruya verilen yanıtta, “Konu idaremiz kayıtlarında incelenmiş olup; söz konusu ağaçlandırma sahasının Keban Barajı Rezervuarı içerisinde bulunan bir ada olduğundan dolayı idaremizce kamulaştırıldığı tespit edilmiştir. 2007-2009 yılları arasında ağaçlandırma çalışmaları yapılmış olsa da saha orman vasfında değildir. Bu kapsamda mülkiyeti idaremize ait olan sahanın vasfının değiştirilmesi, satışı ve kiralanması söz konusu değildir” dendi.

Sahaya ilişkin Orman İşletme Müdürlüğü’ne da başvuruda bulunan muhtar Demir’e verilen yanıtta ise; ağaçlandırma çalışması yapılan sahanın kuruma tahsis ya da devrine ilişkin herhangi bir bilgi ve belge bulunmadığı kaydedildi.

HABER: SERHAT OZAN YILDIRIM