Tunceli Valiliği tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, toplantıda şu kararların alındığı bildirildi:

1. İlçelerden İl Merkezine gelen araçların tedarik, üretim zinciri ve sağlık dışında çok zorunlu haller olmadıkça il merkezine gelmelerine 2 Haziran 2020 tarihine kadar müsaade edilmeyecek. Zorunlu hallerde Kaymakamlıklardan Seyahat İzin Belgesi alınması şartıyla ilçelerden çıkış yapılabilecek.

2. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığının talebi doğrultusunda, Tunceli Ceza İnfaz Kurumunda görevli personelin görev zamanı dışında dış dünyadan izole bir şekilde ikametlerinin sağlanması için Tunceli DSİ Şube Müdürlüğü Misafirhanesinin cezaevi personeline tahsis edilmesine ve izolasyonun etkin bir şekilde uygulanabilmesi için İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasına 2 Haziran 2020 tarihine kadar karar verildi.

3. Tunceli Merkez ve 7 İlçesinde çalışan tüm kamu görevlilerinin İl dışına gidip gelmelerine 2 Haziran 2020 tarihine kadar müsaade edilmeyecek.

4. Pertek ve Çemişgezek’ten feribotla Elazığ’a geçişlere 2 Haziran 2020 tarihine kadar kısıtlama getirildi. Günde iki sefer yapılacak (Çemişgezek için Sabah 08.00 Elazığ-08.30 Çemişgezek, Akşam 17.00 Çemişgezek-17.30 Elazığ ve Pertek için Sabah 09.00 Pertek-10.00 Elazığ, Akşam 17.30 Pertek- 18.30 Elazığ)seferlerden gıda ve ihtiyaç tedarikçileri, kargo şirketleri, ambulans gibi acil durumda olanlar faydalanacak. Hasta nakli gibi çok acil durumlar için de bir feribot hazır bekletilecek.

5. Tekstil fabrikalarında, sosyal mesafeyi korumak şartıyla maske üretiminde çalışan işçiler dışında diğer çalışanlar 2 Haziran 2020 tarihine kadar izinli sayılacak.

6. Tunceli’ye gelecek olan tüm turizm turları 2 Haziran 2020 tarihine kadar durduruldu.

7. İlçeler ile İl Merkezi arasında toplu taşıma yapan araç seferleri 2 Haziran 2020 tarihine kadar durduruldu.

 8. İlde Pülümür, Nazımiye, Pertek, Çemişgezek, Mazgirt ve Ovacık (6) noktaları ile Merkezdeki (3) noktamızda Jandarma, Emniyet ve Sağlık ekiplerimizce düzenli bir şekilde kontrol yapılacak; ikametgah adresi il dışı olanların T.C No, adı soyadı, iletişim numarası ve il içindeki ikametgah adresleri günlük olarak İl Sağlık Müdürlüğü’ ne bildirilerek bu kişilerden evde izleme onam formunun imzalatılması 2 Haziran 2020 tarihine kadar yapılacak.

9. Market ve ticari işletmelerin indirim günü, promosyon, açılış, çekiliş organizasyonlarına 2 Haziran 2020 tarihine kadar müsaade edilmeyecek.

10. Kamu kurum ve kuruluşlarında çay, kahve, meşrubat gibi ikramlar 2 Haziran 2020 tarihine kadar kaldırıldı.

 

11. İlde kamu kurumları servis araçlarının araç ruhsatında belirtilen yolcu kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu taşınmasına ve araç içindeki yolcuların oturma şeklinin, yolcuların birbiriyle temasını engelleyecek şekilde ayarlanmasına 2 Haziran 2020 tarihine kadar karar verildi.

12. Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi çalışanlarının izolasyonun etkin şekilde sağlanabilmesi için; 14 günlük vardiyalar halinde çalışmalarına, çalışma süreleri boyunca yurt/misafirhane gibi bir alanda izolasyon kurallarına uygun şekilde kalmalarına 2 Haziran 2020 tarihine kadar karar verildi. Bu husustaki gerekli planlama ve işlemler Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yapılacak.    

13. İl genelindeki bankaların bekleme alanlarına, en fazla işlem yapılan banko sayısı kadar müşteri alınmasına ve bankadaki numaratörlerin tek bir kişi tarafından kullanılmasına 2 Haziran 2020 tarihine kadar karar verildi.

14. Ramazan ayı boyunca sosyal izolasyon kurallarına uymak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından düzenlenecek toplu iftar organizasyonlarına müsaade edilmeyecek. Toplu organizasyonlar yerine, önceden hijyen kurallarına uygun olarak paketlenmiş gıdalar ve porsiyon yemekler evlere dağıtılabilecek.

15. Zorunlu hallerde evlerinden dışarıya çıkacak vatandaşların, kendilerinin ve diğer vatandaşların sağlığı için; Kent Meydanı, Cumhuriyet Caddesi, Hürriyet Caddesi, İnönü Caddesi, Nupelda Ayaz Güloğlu Caddesi, Boysan Caddesi, Mehmet Karaman Caddesi, Ali Demir Caddesi,  Sanat Sokağı, Palavra Meydanı, Dar Sokak, Çaykeyfi Sokağı, Kıbrıs Sokak, Ata Sokak, Kent Müzesi Önü, Otogar, Muhlis Akarsu Caddesi,  Tunceli-Elazığ Karayolu Atatürk Mahallesi (Eğitimciler Kavşağı- SGKKavşağı arasında kalan bölge) gibi halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerde maske kullanmalarının zorunlu olmasına 2 Haziran 2020 tarihine kadar karar verildi.

16. Ramazan Bayramı da dahil olmak üzere, toplu bayramlaşma ziyaretlerinin ve programlarının yasaklanmasına, mezarlık ziyaretlerinde sosyal mesafe kurallarına riayet edilmesine 2 Haziran 2020 tarihine kadar karar verildi.

17. Park, bahçeler, Ovacık ve Pülümür vadisinde; yapılacak piknik faaliyetlerinin salgın riskini arttıracağı değerlendirildiğinden geçici olarak bu faaliyetlerin durdurulmasına 2 Haziran 2020 tarihine kadar karar verildi.

18. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı kararlara uyulmaması halinde ve her seferinde olmak üzere;

a. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. Maddesi gereğince 3.150,00 TL ve Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesi gereğince 392,00 TL idari para cezasının Kolluk Kuvvetlerince uygulanmasına,

b. Türk Ceza Kanunu’nun Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195.maddesinde yer alan “… yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.” hükmü gereğince, bu hükme uymayan kişilerin haklarında adli ve idari işlemler uygulanmak üzere idari ve adli makamlara bildirilmesine,

Oy birliği ile karar verildi.

Valilik açıklamasında kararların 15 Mayıs gecesi 00.00 itibari ile uygulanmaya başlayacağı belirtildi.