SERHAT OZAN YILDIRIM
Türkiye'deki en zehirli türler arasında yer alan 'koca engerek' yılanı, Tunceli merkeze bağlı Atlantı köyünde görüldü. Ormanlık alanda gezdikleri sırada bir ağacın üzerinde yılan ile karşılaşan köy sakinleri korkuya kapıldı. Vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye gelen Doğa Koruma ve Milli Parklar yetkileri yılanın, Türkiye'de görülen en zehirli tür olarak bilinen ‘Koca Engerek’ olduğunu tespit etti. 2 buçuk metre boyuna sahip olan engerek, bakanlık tarafından merkez av komisyonu kararlarında koruma altına alınan türler arasında yer aldığı ve öldürülmesinin tazminat cezasının 6 bin 600 lira olduğu öğrenildi.
‘PANDEMİDEN KAÇTILAR, EN ZEHİRLİ TÜRE YAKALANDILAR’
Tam kapanma döneminde şehir merkezinden köyüne gelen Seher Tumar adlı vatandaş, metrelerce uzunluğa sahip yılanı görünce çok korktuğunu belirterek, “ Kapanmadan dolayı köyümüze geldik, sabah saatlerinde evimizin yan tarafında bulunan ormanda yürüyüş yapalım dedik. Yürüyüş yaparken çalıların arasında bir ses duyduk, bir baktık ki ardıç ağacının üzerinde kocaman bir yılan var. Yılan bizi bayağı bir korkuttu. İnternetten baktığımızda koca engerek yılanı olduğunu gördük. Türkiye’de görülen en zehirli yılan Dünya’da da en zehirli yılanların başında geliyormuş. Sanırım bir şey yemişti sindirmeye çalışıyordu, hareketsizdi. Sonra ağacın altında sanırım yuvası var oraya girdi” dedi.
‘YILANLARIN ÇİFTLEŞME DÖNEMİ, BU SÜREDE DİKKATLİ OLUNMASI LAZIM’
Koca engerek yılanın görüldüğü bölgeye gelen Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube görevlisi Murat Özel, yılanların bu dönem saldırgan olduğunu belirterek vatandaşların dikkatli olunmasını istedi. Özel, “ Ülkemizde yaşayan en zehirli yılan türlerinden olan koca engerek. Üstüne basmazsanız asla ısırmaz, ısırdığı zamanda en yakın sağlık kuruluşuna gidilmezse öldürür. Ufak bireyleri çok tehlikelidir, yetişkin olanları daha az zehir bırakırlar. Yılanı tahrik etmediğin sürece insanı asla ısırmaz fakat şuanda tüm yılanların çiftleşme ve besin toplama dönemi. Bu dönemde yılanlar çok hareketli ve saldırgan olurlar. Mayıs sonuna kadar bu durum devam eder. Kırsalda yaşayan vatandaşlarımız otluk alanda gezinirken çok dikkatli olmaları lazım. Çubuk elinde gezebilirler sonuçta yılanların gözleri yok titreşimden tehditti algılıyor” şeklinde konuştu.