Uzun süredir kanser tedavisi gören73 yaşındaki halk ozanı Ali Kızıltuğ, Ankara’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Kızıltuğ için Çankaya-Oran Pir Sultan Abdal Cemevinde Hakk’a yürüme erkanı yapılırken, cenazesi memleketi olan Sivas’ın Divriği ilçesine bağlı Mursal Köyü’nde toprağa sırlanacak.

Ünlü şarkıcı Cem Adrian Kızıltuğ'un ardından Instagram'da "Büyük bir tesadüf sonucu tanıştım sözü, müziği ile. Öyle sevdim, öyle içten söyledim ki türküsü... 5 gün daha hayata tutunabilse idi onun için düzenlenen saygı gecesinde, huzurunda söyleyecektim öf öf ü... Büyük usta Ali Kızıltuğ... Hayata bıraktığı onurlu iz hiç unutulmayacaktır..." sözlerini paylaştı.

ALİ KIZILTUĞ KİMDİR?

Ali Kızıltuğ, 1944 yılında Sivas'ın Divriği ilçesine bağlı Mursal köyünde doğdu.

1958 yılında bağlama çalmaya başladı. Bağlamaya ilişkin temel bilgileri köyünde bulunan Abbas ustadan öğrendi.

İlk yıllarda başka aşıkların eserlerini ve yöresel türküleri seslendirdi.

1969 yılında ilk plağı olan "Asrı gurbet harab etmiş köyümü" çıktı. Bugüne kadar 103 plak ve 87 kaseti yayınlandı. 2 bin 160 eseri bulunmakta ve bunların 550 tanesi başka sanatçılar tarafından seslendirildi.

2011 yılında İstanbul'da Sivaslı sanatçıları birliği tarafından düzenlenen ''Ustaya Saygı'' adlı programda yılın ozanı seçilerek onur plaketi aldı.

2012 yılında Ankara Halk Ozanları Derneği Başkanı Kenan Sahbudak tarafından ''Ustaya Saygı'' ve ''Yılın Ozanı'' ödülü verildi.