SERHAT OZAN YILDIRIM

2019 yılında yapılan yerel seçimlerde Türkiye Komünist Partisin’den belediye başkanı seçilen Fatih Mehmet Maçoğlu kayyum vali Tuncay Sonel'den devraldığı belediyede başlattığı incelemeler sonucunda bir takım ihale dosyasında  “Usulsüzlük yaptığı, kamu zararına yol açtığı, ihaleye katılımı kısıtladığı, belediyeyi zarara uğrattığı” gerekçeleriyle İçişleri Bakanlığına şikayette bulundu. Şikayet sonrasında Valinin astı konumunda bulunan İdare ve Denetim Müdür Vekili B.K araştırma yaptı. Araştırma neticesinde düzenlenen rapor dikkate alınarak Eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel ‘Kendisi hakkında ön inceleme yapılmasına gerek olmadığı’ yönünde İçişleri Bakanına görüş sundu. İçişleri Bakanı da söz konusu araştırma raporuna dayanarak 20.11.2020 yılında ‘Şikayetin işleme konulmaması’ yönünde karar verdi. Belediye, İçişleri bakanlığını kararına itiraz ederek davayı Danıştay'a taşıdı. Danıştay Birinci dairesi ‘Valilik görüşü dikkate alınarak İçişleri Bakanı tarafından verilen işleme konulmama kararının hem objektifliğe hem de 4483 sayılı Kanun’un düzenlenmesine aykırı olduğu görülmüştür’ denilerek İçişleri Bakanlığının ‘İşlememe konulmama’ kararının kaldırılmasına karar verdi.

35 MİLYONLUK İHALELER 21/B’DEN YAPILMIŞ

Ayrıca değeri 35 milyonu bulan Oyuncak, Atatürk Mahallesi ve Çarşı merkezinin Aydınlatma direkleri, Yeraltı Çarşı’sı onarım işi , Mameki Parkı’nda bulunan İstanbul Köprüsünün minyatürü olan 2 adet yürüyüş köprüsü ve İş Makinesi ile Araç kiralanması işlerini, Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından aciliyet kapsayan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 21/b maddesinden yaptığı ortaya çıktı.

‘VALİYİ EMRİNDEKİ MEMUR DENETLER Mİ?’

İçişleri bakanlığının soruşturmaya gerek yoktur kararına Danıştay yoluyla itiraz ettiklerini ve Danıştay’ın itirazlarını kabul ettiğini belirten Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “ 2019 yılının Nisan 5’inde belediyeyi aldıktan sonra ilk yaptığımız şey, bizden önceki süreçte yapılan ihaleler için denetleme komisyonu oluşturduk. Bu incelemeleri profesyonel denetimciler yaptı. Yapılan araştırmalardan sonra 7, 8 dosya üzerinde bizce kamu ihale kanuna aykırı olduğunu tespit ettik. İçişleri bakanlığına, soruşturma yapılması adına bir başvuru yaptık, dosyalarımızı gönderdik. Bize gelen yazıda buna gerek olmadığını, aynı durumda valilik makamı kendi astı yani kendi denetimindeki bir memura kendisini denetleyerek buna dair bir şey olmadığını söylüyor. Böyle bir şey söyleyince bizde itiraz ettik. Kamu zarara uğratıldı, kamu bu halkın parasını kimse istediği gibi kullanamaz. Biz bağırıp çağırmadık, hukuka uygun ne yol varsa ona başvurduk. Danıştay’a başvuru yaptık, itirazımızı ettik. Kendi memuruna vali kendini denetletemez dedik. Danıştay bir karar aldı. O kararda da , bazı dosyalar üzerinde eksiklerin yapıldığını bunun için kendi astına kendini denetletemez. Onun için İçişleri Bakanlığı’na bağlı müfettişleri tarafından yapılması gerektiğinin kararını aldı. Şimdi o dosyalar mülkiye müfettişleri tarafından denetlenecek, denetleme sonrasında ki raporlara göre de bizler hukuka başvuru yapacağız” dedi.

‘OYUNCAK BİLE 21B MADDESİNDEN ALINMIŞ’

Yapılan ihalelerin yasada doğal afetler, salgın hastalıklar, ani ve beklenmeyen durumlar maddesine göre yapıldığını belirten Maçoğlu, “İhaleler 21/B kanuna göre yapılmış, 21/B sel, deprem, savaş ve afet durumu demek. Artık zaman yok hızlı hareket et demektir. Oyuncak almanın 21/B’ye göre ne acili yeti var bilmiyorum. 700 metre aralığında iki tane büyük köprünün arasına iki tane süs köprüsünün yapılmasına ne gerek var bilmiyorum. Araçların geçtiği 2 köprü var bir de bir tane asma köprü, onlar yetmemiş gibi iki tane süs köprüsü yapılmış. Yeraltı çarşısının bir ihalesi var. Karayollarına ait olan bir yolu belediyeye devretmiş ve oradaki aydınlatma direklerini kaldırıp yenisi takılmış, bu bir ihtiyaç değildir. Bunlar yapılmadan öncede ışıklandırma vardı. Zaten Danıştay’da, ihtiyaç olmadığı halde bir ışıklandırmanın neden tekrar ihalesi yapılarak yenisi takılıyor şeklinde kararı var. Karayollarına ait yolu belediyeye alıyor, bizim sürecimizde de o yol tekrardan karayollarına devredildi. 8 milyon Yeraltı çarşısı, 16 milyon iki tane köprü toplamda 35 milyonluk bir iş. Hizmet meselesine hiç karşı değiliz, köprüde yaparsın ihtiyaç ise parkta yapabilirsin. Bunların yerine daha çok ihtiyaç olan araç gereçlerin değişmesi lazım her biri 30 yaşında ve birçok araç faaliyet yürütürken bozuluyor. Kamunun yasaları ve kuralları var. Buna uygun işler yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.