Dersim Kadın Platformunun çağrısıyla Seyit Rıza meydanında bir araya gelen kadınlar sık sık ' kadın cinayetleri politiktir, susmuyoruz korkmuyoruz, itaat etmiyoruz sloganları atıldı.
Platform adına açıklamayı yapan Nilüfer Akdağ  " Muğla Akyaka’da 5 gündür haber alınamayan üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in, reddettiği erkek tarafından vahşi bir şekilde katledildiği ortaya çıktı.Pınar Gültekin’in kaybolduğu ilk günden beri kaygıyla akıbetini sorduk Pınar’ın… Ses yükselttik bulabildiğimiz her mecradan. Çünkü; bu ülkede haber alınamayan kadınların başına gelenlerde hep bir ısrarlı takip, taciz, şiddet ve cinayet olduğunu biliyoruz. Çünkü bu ülkede her bir genç kadının canının tehlikede olduğunu Gülistan Doku’dan, Şule Çet’ten, Feray Şahin’den, Ceren Özdemir’den, Özgecan Aslan’dan biliyoruz" dedi.

ozan4925.jpg
Her gün can tehlikesiyle yaşadıklarının altını çizen, Akdağ " Acaba bugün hangi kız kardeşimiz şiddete uğrayacak, nereden bir çocuk istismarı haberi gelecek diye kaygılanmanın, öldürülen, işkenceye uğrayan, dayak yiyen, cinsel şiddete uğrayan kadınların haberleri dört bir yandan yükseldikçe kendi canından, bugününden, geleceğinden endişe duymanın ne demek olduğunu çok, çok iyi biliyoruz. Bizler, neden susmamak gerektiğini Batman’da Şırnak’ta, ilimizde ardı arkası kesilmeyen, kolluk güçlerinin adlarının karıştığı ve valilik açıklamalarıyla faillerin ozan4927.jpgmasumlaştırılmaya çalışıldığı çocuk istismarlarından, Akpazar’da boşanmaya karar verdiği eşi tarafından kolu kırılan kız kardeşimizden biliyoruz" şeklinde konuştu.
İstanbul Sözleşmesi’ni iptal etmek isteyenlere tepki gösteren Akdağ ," Öldürülen, katledilen, şiddet gören, korkutulan, taciz edilen, yaşamı soldurulan, geleceği ellerinden alınan tüm kadınların vebali bu iktidarındır! 18 yıldır kadın cinayetlerindeki sistematik artışa seyirci kalmakla yetinmeyen, hayatın her alanında erkek egemen zihniyeti pekiştirerek kadın katillerini kollayan iktidarındır.Kadınlar kadın cinayetlerine karşı acil önlem talep ederken, haklarının korunmasını, yasaların gereği gibi uygulanmasını isterken duymayan; cemaatlerin, tarikatların kadın düşmanı, gerici kampanyalarına kulak veren iktidarındır" diye konuştu.
İstanbul sözleşmesinin iptali tartışmalarına da değinen, Akdağ" Kadına yönelik şiddetin en temel nedenlerinden olan eşitsizliği ortadan kaldırmak için devlete yükümlülükler veren İstanbul Sözleşmesi’ni iptal etmeyi tartışan, eşitliği yok edip yerine “fıtrat”ı dayatan, irşat bürolarıyla kadınlara itaat telkin eden, çıkardığı kadın paketleriyle kadınlar için muhafazakâr, itaatkâr, suskun, aile içine sıkıştırılmış, annelikle belirlenmiş bir yaşam kalıbı biçen iktidarındır. Kadın düşmanlığını diline pelesenk edip, kadınları her türlü şiddete açık hale getirip, bu politikalardan güç alan erkeklere, kadınlara her türlü şiddeti uygulama “hak ve yetkisini” veren iktidarındır" dedi.

ozan4942.jpg
Açıklamanın ardından konuşan Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku," Gülistan kadın konusunda çok duyarlıydı, Gülistan adına pınar için buradayım.  Ne Pınarlar ne gülistanlar ölmesin istiyorum, ölenler sadece onlar değil ailelerde ölüyor. Gülistan 200 gündür yok ben 200 gündür kardeşimin başına ne geldiğini, aydınlıkta mı karanlıkta mı olduğunu bilmiyorum. Zaynal Abrakov ve ailesi yargılanmadan Gülistanın ailesinin susmasını beklemesinler. Gülistan sudan çıkmazsa  bu sefer Ankara'ya taşınacağız. Orada hakkımızı arayacağız.Gülistanı bulmazsak bile baş şüphelilerin yargılanması için elimizden geleni yapacağız. Gülistanı Pınarı öldürenler de ne din vardır ne iman" diyerek konuşmasını bitirdi.

ozan4930.jpg