Kadın örgüleri, siyasi partiler ve emek örgütlerinden oluşan Dersim Kadın Platformu, Seyit Rıza Meydanı’nda 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Kadına yönelik her alandaki şiddetin protesto edildiği açıklamada platform adına konuşan Tuba Apaydın, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nün doğmasına vesile olan Kelebekler olarak bilinen Mirabel kardeşler, diktatörlüğe karşı sürdürülen mücadelenin en önemli figürleriydiler. Bugün hala da öyle; hala dünyanın dört bir yanında diktatörlere, şiddetin her türlüsüne karşı; savaşa, tacize, tecavüze, yoksulluğa, haklarımızın yok edilmesine, eşitsizliğe ve gericiliğe karşı kadınlar mücadeleyi örmeye devam ediyor” dedi.

Kadınları, sosyal, siyasal ve ekonomik anlamda yaşadığı sorunlara değinen Apaydın, “Özgürlüğümüze, bedenimize, hayatımıza, kadın mücadelesine yönelik saldırıları; bizlere reva görülen bu düzeni kabul etmiyoruz! Sözümüzü örgütleyebilme, yan yana gelme ve hayatı değiştirme iradesinde ve iddiasındayız. Her türlü şiddetin son bulduğu, tacizin tecavüzün, istismarın, kadın cinayetlerinin, savaşın olmadığı; eşit, özgür, laik ve demokratik bir ülkede barış ve huzur içinde yaşamak hakkımız. Dünyanın dört bir tarafında kadınların alanlara çıktığı bugünde biz de Dersimli Kadınlar olarak diyoruz ki; baskı ve şiddete karşı Hayatlarımız ve Haklarımızdan vazgeçmiyoruz, Mücadeleyi büyütmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

kadinlar-25-kasim-(2).jpg

Ak Partili Kadınlar da Açıklama Yaptı

Ak Partili kadınlar da parti binasında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Uluslararası Dayanışma Günü nedeniyle açıklama yaptı.

Açıklamada konuşan Kadın Kolları Başkanı Yıldız Güngör, “Kadına yönelik şiddet dünyanın her yerinde aynı biçimde tezahür ediyor ve aile içi şiddet ne yazık ki hala en yaygın şiddet biçimi olmaya devam ediyor. AK Kadınlar olarak, kadına yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğunu dün olduğu gibi bugün de dile getirmekten vazgeçmiyor, ekonomik ya da kültürel hiçbir gerekçenin ardına sığınılmasına müsaade etmeden kadına yönelik her türlü şiddete karşı turuncu çizgimizi çekiyoruz” dedi.

Kadın mücadelesinin önemine vurgu yapan Yıldız, “Ülkemizde ve dünyada kadınlar, yıllardır sürdürdükleri çeşitli mücadeleler ile kadına ve aslında insana yakışır, hak ve adalet talepleriyle oldukça büyük kazanımlar elde etmişlerdir. Ülkemiz, bu anlamda kadınların yaşadığı sorunlarla ilgili çeşitli hukuki düzenlemelerle yıllardır tüm kadınların yanında olarak, güçlenme ve kendilerini gerçekleştirme süreçlerine katkı sağlamıştır. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak adına hem uluslararası düzeyde kabul edilen anlaşmalara imza atmış hem de kendi mevzuatında köklü değişiklikler yapmıştır. İş Yasasından, Ceza Yasasına kadar kadını örseleyen birçok unsur mevzuattan çıkartılmıştır. Birleşmiş Milletler, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nde, dünyanın 49 ülkesinde kadınları aile içi şiddete karşı koruyan bir yasal düzenlemenin olmadığına dikkat çekilirken, AK Parti döneminde, Türkiye’de ilk kez 6284 sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi” yasası Meclis’te kabul edilmiştir” diye konuştu.

Güngör, sözlerini şöyle tamamladı: “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde, kadına yönelik her türlü şiddete turuncu çizgimizi çekiyoruz. Aynı hassasiyetle, tüm toplumu da turuncu çizgilerini çekmeye davet ediyoruz. Sağlıklı bir toplum ve gelecek nesiller için kadına yönelik şiddete karşı hep birlikte turuncu çizgimizi çekelim.”

kadinlar-25-kasim-(2).jpeg