Belediye simge anıtın altındaki boş alanı da Cumhuriyet tarihine yön veren ve tarihte iz bırakan kadınlar anısına “Saygı Müzesi”’ne dönüştürdü. Müzede, 2007 yılında Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanlığı ve bir dönem de Tunceli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı yapan Fidan Aydın’a da yer verildi.

Karşıyaka’nın simgesi olan Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı’nın alt kısmındaki 110 metrekarelik boş alanda oluşturulan “Kadına Saygı Müzesi” geçtiğimiz günlerde düzenlenen törenle halkın kullanımına açıldı.  Anayasa Meydanı’ndaki törende ilk olarak Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası ve belediyenin çok sesli korosu sahne aldı. 20 dakikalık müzik ziyafetinin ardından Anıt’ı ve Müze’yi tanıtan kısa filmler izletildi. Açılış kurdelesini hep birlikte kesen konuklar, sonrasında müzeyi gezerek, Cumhuriyet tarihine yön veren kadınların hikayesine tanık oldu.

Törene; CHP Parti Meclisi Üyesi ve milletvekili Sibel Özdemir, milletvekilleri Kani Beko ve Gürsel Erol, İlçe Başkanı Uğur Yıldırım, ÇYDD Genel Başkanı Aysel Çelikel, ADD eski Genel Başkanı Tansel Çölaşan, eski Bakan Yaşar Okuyan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Karşıyaka’nın ilk kadın Belediye Başkanı Şebnem Tabak, müzede yer alan ‘ilk’ kadın ticaret odası başkanı Fidan Aydın, muhtarlar, meclis üyeleri ve yüzlerce Karşıyakalı katıldı.

Müzede, Dersimli Bir Kadına da Yer Verildi

Müzede, “Örgütlediler” başlığı altında Behice Boran ve Prof. Dr. Türkay Saylan’la birlikte kendisine de yer verilen Fidan Aydın yaptığı açıklamada, “Müzede, 2007 yılında Türkiye’nin ilk kadın sanayi ticaret odası başkanlığı yapmış olmam nedeniyle yer verildi. Dağda organik arıcılıkla uğraşan bir kadına yer verilmiş olması hem şahsım hem de Tuncelili kadınlar açısından son derece önemli. Benim için büyük bir mutluluk oldu. Çünkü bizden sonraki nesiller de bunu görecekler. Karşıyaka Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Mutlu Akpınar’ın dağdaki bir kadın arıcıyı görmüş olması; onure etmesi benim için ayrı bir mutluluk kaynağı. Kendisine sonsuz şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Müzede Neler Var?

Kadına Saygı Müzesi, Karşıyaka’nın simgesi Anıt’ın altındaki 110 metrekarelik alanda oluşturuldu. Kolon araları yanmaz malzemeler ile kapatıldı. Müze içine akrilik kaplama yapıldı, özel aydınlatmalı çerçeveler kullanıldı. Müze’de, Cumhuriyet tarihine yön veren ve o dönemden günümüze kadar tarihte iz bırakan yaklaşık 100 kadına ve Onları ölümsüzleştiren hikayelerine yer verildi.

karsiyaka-(3).jpg