Toplantının açılışında konuşan Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zeynel Açıkgöz, “Bilindiği üzere, bölgemizde inancımız gereği kadına büyük önem verilmektedir. Kız çocuklarımızın okuma oranı ve kadınlarımızın iş hayatına katılımının sağlanması konusunda ülkemizde ilimiz ilk sıralarda yer almaktadır. 

Çalışma yaşamının, bir yandan kadının üretkenliğini, toplumsal saygınlığını, özgüvenini artırırken ve daha da önemlisi ülkemizin gelişmişlik seviyesini gösterdiği kanaatindeyim.

Kadın istihdamı son yıllarda daha da önem kazanmakta. İş hayatında etkin bir şekilde çalışan kadın bireysel olarak kendine kattığı değer, aile ve sosyal hayatı da etkiliyor. Çalışan kadın, güçlü aile, güçlü ekonomi ve güçlü sosyal hayat anlamına gelmektedir. Kamuda ve özel sektörde kadın istihdamı, kadının iş hayatına kazandırılması ve karar mekanizmalarında yer alması için çok önemli çalışmalar yapılmakta ve yapılmaya da devam edilmelidir.

Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre, kadınların işgücü piyasasına katılımlarının önündeki engelleri kaldırmak için kaliteli istihdama erişim, ayrımcılıkla mücadele, eğitimde fırsat eşitliği, iş-aile yaşamı uyumu gibi pek çok alanda daha iyi politikalar geliştirilmesi gerekiyor. Kadınların iş hayatına kazandırılması için engelleri kaldırmak üzere kamu ve özel sektörü destekleyen sivil toplum kuruluşları yaptıkları çalışmalar ile güçlü projelere imza atıyor.

Bizler de Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası olarak her daim kadınlarımızın yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Hem bireysel hem de toplumsal sorumluluğumuz gereği, iş hayatına katılıp kendi ayakları üzerinde durmak isteyen tüm kadınlarımızın destekçisi olmamız gerektiği görüşündeyim” dedi.

Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNDAK) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sevim Vural ise, “2011 yılında kurulan Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneğimiz, (DOGÜNKAD) kadın istihdamına yönelik çalışmalar yürüterek girişimcilik yoluyla kadının güçlenmesini hedefleyen bir sivil toplum kuruluşudur. Kadının sadece ekonomik olarak değil, sosyal yaşamda da güçlenmesini amaç edinen DOGÜNKAD, kadınların toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla da bugüne kadar birçok çalışmaya imza attı” diye konuştu.

Bölgeyi kapsayan bir sivil toplum kuruluşu olarak kadınlara yönelik birçok alanda çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Vural, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim gibi çalışan farklı kadın örgütleri de var. Ancak özellikle kadına dair üretilen politikaların azlığı, kadının temsil düzeyi ve buna paralel, kadınların karşılaştığı sorunlardan dolayı yeterince görünür değiliz ve karar mekanizmalarında yer alamıyoruz. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarında da yeterince etkin değiliz. Kadın sivil toplum kuruluşları olarak sadece kendi faaliyet alanlarımız üzerinden görünür olmaya çalışıyoruz. Bu sorun sadece bölge kentleri için değil Türkiye’nin her bölgesinde yaşanıyor.

DOGÜNKAD olarak kuruluşumuzdan bu yana bölgedeki tüm kadınların sesi olmayı, kadınları bir araya getirerek, ortak çalışmalar gerçekleştirmeyi temel hedef olarak önümüze koyduk. Bu kapsamda, derneğimiz tarafından hazırlanan ve İsveç Konsolosluğu’nca desteklenen “Doğu ve Güneydoğu’da Kadın Sivil Toplum Kuruluşları Arasında İşbirliği ve Ağ Oluşturulması Proje”mizi hayat geçirdik.

Projemizde Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki kadınların ekonomik alanda güçlenmesi için çalışan STK’ların görünürlüğünü sağlamak, STK’ların kapasitelerini ve işbirliklerini arttırarak ağ oluşturulmasını hedefliyoruz.  Proje süresince Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak, Van, Hakkari, Muş, Şanlıurfa ve Tunceli illerinde kadın kuruluşları, kadın akademisyenler, farklı sivil toplum örgütlerinde çalışan kadınlar, kadın girişimciler ile ekonomik kuruluşlarda çalışan kadınlar ile görüşerek bu illerde ortak akıl toplantıları düzenliyoruz. Ortak akıl toplantılarında bir araya gelerek deneyimlerimizi paylaşırken, toplumsal cinsiyet algısı, bölgesel kalkınma hedefleri, kadının ekonomiye katılımı, kadın görünürlüğünün önündeki engelleri tartışmayı ve deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Böylece güç birliği yaparak ortak bir dil kurmaya hedefliyoruz. Projeyle kadınların faaliyet gösterdiği sektörler, kadın girişimcilerin sorunları, ekonomik alandaki örgütlerde kadınların yer aldığı pozisyonlar, kadın STK’lardaki kadın sayısı, bölgelerdeki üniversiteler, meslek kuruluşları ve odalardaki kadın temsil oranını ortaya çıkarmaya çalışacağız. Ayrıca kamunun bölgedeki kadınlara yönelik politikaları, istihdam ve girişimciliğin gerçekleşme oranı ile mevcut durumu karşılaştıracağız. Nihayetinde derneğimizi de güçlendirmek, bölge illerindeki kadına dair çalışma yürüten yapıları buluşturmak ve ortak ağ oluşturmayı hedefliyoruz.

Projelerdeki ortaklarımız bölgedeki ticaret ve sanayi odaları ile kadın İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneğidir. Tunceli’de gerçekleştirdiğimiz toplantıda bizlere destek veren Tunceli Ticaret ve Sanayi Odamıza ve tüm katılımcılara katılım ve destekleri için teşekkür ediyoruz.”