Kadın Platformu adına konuşan Tuba Apaydın, “Son zamanlarda kadınlara yönelik artan şiddet, taciz, tecavüz ve katliam politikaları bugün Dersim özgülünde de sistematik biçimde devam etmektedir.  Yaşadığımız coğrafyada yürütülen savaş siyaseti bugün kadınların ikincil konumunu derinleştiren ve kadın kimliğini yok sayan bir şekilde devam ettirilmektedir.

Bu politikaların somutlaşmış hali Dersim’de 233 gündür kayıp olan Gülistan Doku örneğidir. Bu politikaların somutlaşmış hali, İstanbul Sözleşmesinin gasp edilmeye çalışılmasıdır, her gün katledilen, ucuz iş gücü olarak görülen sömürü çarkları arasında ezilen kadınlardır” dedi.

Kadına yönelik şiddet olaylarına değinen Apaydın, “Toplumu ve biz kadınları derinden sarsan diğer bir durum ise 233 gündür kayıp olan Gülistan Doku olayıdır. Bölge özelinde biz kadınların tüm söylemlerine rağmen, Gülistan’ın intihar ettiğine ilişkin somut delil varmış gibi, 7 aydan uzun bir süre sadece suda aranmıştır. Bu süreçte toplum ve kadınların hafızası başka şeylere işaret ederken, eski Tunceli il valisi Tuncay Sonel ve bazı kurum amirleri Gülistan’ın intihar ettiği yönünde sürekli bir algı oluşturmaya çalışmışlardır. Bu süreçte aileyi de sürekli baskı ve denetim altında tutma çabası içinde olan Tuncay Sonel, Gülistan’ı suda çıkaracağı konusunda aileye sözler vererek oyalamış, Gülistan olayının belki de istediği yer/yerlere atanması önünde engel oluşturmasını önlemiş ve hiçbir şey olmamış gibi kentimizden ayrılıp gitmiştir. Bu süreç boyunca sadece suya odaklı yürütülen çalışmalar diğer kanıtların toplanmasını da önlemiştir. 233 gündür kız kardeşimiz yok ve bizler sormaya devam ediyoruz; Bu kadar şüpheli durum varken Zaynal Abakarov hakkında neden etkili bir soruşturma yapılmamıştır? Zaynal Abakarov kimdir ve ne tür bağlantıları vardır?

Gülistan’ın akıbetini soran kadınlar ve arkadaşlarına gözaltına alma, burslarını kesme, yurttan çıkarma gibi baskılar uygulanırken, baş şüpheli Abakarov ve ailesinin taşınmasına neden göz yumulmuştur?

Olay günü Abarakov’un üvey babasına ait aracın çamurlara bulanmış olması delil açısından neden değerlendirilmemiştir?

Tanık ifadeleri ve telefonda alınan sinyal bilgisine göre Gülistan’ın 16.30 saatlerinde hala yaşadığı anlaşılmasına rağmen, Abakarov ve ailesinin 5 Ocak günü 16.00’ dan sonra nerede oldukları/ne yaptıklarına ilişkin veriler neden toplanmamıştır?

 İlimizde olayla ilgisi, en azından bilgisi olabilecek birçok kişinin tayin olup gittiği doğru mudur yoksa bu bir tesadüf müdür?

Gülistan Doku olayı Abakarov ile bağlantılı değilse neden aydınlatılmamaktadır? Olayın bilmediğimiz başka bir yönü mü bulunmaktadır? 233 gün ailenin acılar içinde çırpınmasının hesabını kim verecektir? Bölgede kadınlar üzerinden taciz, tecavüz, katledilme ve kaybedilme politikaları bugün erkek egemen sistem tarafından daha fazla üretilirken failler ve katiller korunup aklanıyor. Biz kadınlar bu izlenen politikalara karşı örgütlü kadın mücadelemizi büyütecek tüm bu olayların takipçisi olacak ve Gülistan Doku’nun akıbetini sormaktan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Açıklamada konuşan Gülistan Doku’unun ablası Aygül de kız kardeşinin akıbetinin bir an önce ortaya çıkarılması gerektiğini söyerek şu ifadelere yer verdi;

“ Zainal Abarakow, Gülistan ile birlikte evlerine gidiyorlar. Bir buçuk saat sonra Gülistan o evden koşar adımlarda dışarı çıkıyor. Z.A onu zorla arabaya bindirmeye çalışıyor. Gülistan arabaya binmeyince onu darp ediyor ve daha sonra arabaya bindirmeye çalışıyor. Daha sonra bir vatandaş onları görüyor ve polisi arıyor. Daha sonra oraya polis geliyor, gelince polislerden biri Z.A’nın babasını arıyor. Z.A babasının koruması altında oradan götürülüyor ve işin ilginç en ilginç kısmı bu olay savcılığa bildirilmiyor. Daha sonra biz o zırhlı aracın sesinin ve görüntüsünü istedik bize bozuk denildi.

5 Ocak öncesi Gülistan Sabaha kadar uyumuyor. Daha sonra 00.30 da Zaynal’a korkuyorum şeklinde mesaj atıyor. Gülistan o gece neden korkuyor? Zaynal şu mesajı atıyor; şunu yapmayana kadar benimle konuşma. Ailemin senin yüzünden tüm planları bozuldu. Babam anneme şiddet uyguladı. O gecenin o sır perdesi nedir? 6 Ocakta biz kente geliyoruz. Bize olayın intihar olduğunu söylediler; intihar edecek kişi annesine ayakkabı yeğenlerine toka kendisine de KPSS kitapları alıp ders çalışır mı?

Arama ekipleri ısrarla suda değil dedi bize dedi. Su üzerinde çok güzel duruldu, biz suda olmayacağını iyi biliyorduk. Biz bu aileden şikayetçi olmamıza rağmen neden gözaltına alınmadı, o gece arabasının tekerleri çamur içindeydi neden incelenmedi? Neden bilgisayarına, flaş belleğine ve telefonuna el konulmadı. 52 gün sonra telefonuna el konulacağını bilen Z.A arkadaşına mesaj attı benim telefonuma el koyacaklar diyor.

Zaynal Abarakow’un üvey babası Engin Yücel, emniyetin, savcının ve özel ekinin ispatlayamadığını ispatlarım. Zaynal parka Gülistan’a bakmaya gitti dedi. Engin Yücel sosyal medyadan bana diyor ki benim yerimi biliyorsun bir hesabın varsa gel hesabını görelim. Bir polis memuru üzerinde silah olan bir adam beni düelloya çağırıyor. Şimdi ben eşkıya değilim. Ben zaten meydanlardayım, ben sizinle  mahkeme salonlarında görüşeceğim. “