Adliye önünde bir araya gelen Tunceli barosuna bağlı avukatlar Diyarbakır Barosu'na kayıtlı 43 yaşındaki avukat Müzeyyen Boylu, Pazar günü akşam saatlerinde boşanma sürecinde olduğu eşi tarafından çocuklarının gözleri önünde 14 kurşunla vurularak öldürülmesine ve cinayete kurban gitmesine tepki gösterdi.

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) adına  “Kral çıplaktır” başlığıyla yaptığı basın açıklamasında ilimizde gerçekleşen kadın cinayetlerine değinerek başlayan Av. Fatma Kalsen "Hozat ve Pertek ilçelerinde  gerçekleşen cinayet vakalarına değinmeden geçmek istemiyoruz. Pertek ilçemizde Gülsüm Taş katledildi ve faali şuan yargılanıyor. Bir kaç gün önce Hozat'ta yaşadığı köyde erkek tarafından katledilen emekçi kadın arkadaşımızda cinayete kurban gitti ve bu tür kadın cinayetlerini kınıyoruz. Cinayetlerinin önlenmesi adına gerekli tüm kurumların alınmasının altını çizmek istiyoruz" şeklinde konuştu. 

kadin-cinayetlerini-kinadilar-(3).jpg

Meslektaşlarının öldürülmesinden son derece üzüntü duyduğunu belirten Fatma Kalsen; Meslektaşımız Av. Müzeyyen Boylu’nun öldürülmesi “KADIN CİNAYETİ" dir.  Kadına karşı şiddetin önlenmesi için her zaman fedakârca çalışan kadın Avukatlar olarak; bu kez kadın cinayeti nedeniyle bir meslektaşımızı yitirmenin çok büyük üzüntüsü içerisinde olduğunu dile getirdi.

Eğitimli kişiler arasında yaşanan bir boşanma davasının bile kadın cinayetiyle sonuçlanması; ülkemizde kadın şiddetinin geldiği durum açısından vahim ve ürkütücü olduğunu vurgulayan Kalsen" Bu cinayet bize kadına karşı toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin, ayrımcılığın geldiği noktayı acı bir Şekilde göstermektedir. Konu “KADIN” olduğunda sosyal, ekonomik ve eğitim farkının olmadığını görmek son derece rahatsız edici bir durumdur. Bu cinayet bize “KRAL ÇIPLAKTIR” demektedir. Son yıllarda kadınlara yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin artması sistemde birçok yanlışın olduğunu bize göstermektedir. Yetkililerin şiddetle mücadelede başarı gösteremediği bir sonuç olarak karşımızdadır. Sistemin kadını korumadığı, önleyici ve koruyucu tedbirlerin etkisiz olduğu bir gerçektir" dedi.

Kalsen "Özellikle son zamanlarda boşanma davalarının ve nafaka taleplerinin kadına karşı şiddeti arttırdığı yönünde kamuoyunda yaratılan algı kadına karşı şiddetin artmasına yol açmıştır. Bu tehlikeli durumun derhal sonlandırılması için yetkilileri göreve davet ediyoruz. Kadın şiddetini artıran nedenler boşanma davalarının açılması veya nafaka talepleri değildir. Kadına karşı şiddeti artıran nedenlerin başında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmaması ve kadını özgür bir birey olarak değerlendirmeyip onu aile içerisinde sadece bir eş, bir anne, bir kardeş rolü ile sınırlı olarak gören ve göstermeye çalışan zihniyet gelmektedir" diye konuştu.

Bu nedenle yetkililerin samimi ve ciddi bir şekilde; kadına bakış açıcını değiştirmek için toplumsal zihniyet dönüşümünü sağlayacak çalışmalar yapması zorunluluğunu bir kez daha önemle ifade ettiklerine değinen Kalsen "Meslektaşımız Av. Müzeyyen BOYLU’ nun öldürülmesini kınıyor, ailesine; başta Diyarbakır Barosu olmak üzere tüm meslektaşlarımıza başsağlığı diliyor davanın takipçisi olacağımızı beyan ediyoruz. TÜBAKKOM olarak dün olduğu gibi bugün de kadının insan haklarının sağlanması için mücadelemizi fedakârca sürdüreceğimizi ve kamuoyuyla paylaşıyoruz" şeklinde konuşmasına son verdi.

kadin-cinayetlerini-kinadilar-(1).jpg