TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası ile belediye tarafından düzenlenen “Munzur Vadisi’nin Jeopark Potansiyeli ve Jeoturizm Çalıştayı”, “Munzur’u Keşfet, Koru” ana teması ile Belediye Konferans Salonu’nda başladı.

Munzur Vadisi’nin korunması ve gelecek nesiller aktarılabilmesi için UNESCO Global Jeopark Ağı’na katılması hedefi ile başlatılan çalışmanın önemli adımlarından biri olan Çalıştayın ilk gün programına Vali Yardımcısı Akın Zor, Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, ilçe belediye başkanları, akademisyenler, jeoloji odası üyeleri, hukukçular, doğa aktivistleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

img_2036.jpg

Çalıştayda konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, “Tunceli Belediyesi başta olmak üzere, ilçe belediyeleri, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, siyasi partiler ve duyarlı yurttaşlarımıza önemli görevler düşüyor. Bu konuda odamız tarafından başlatılan çalışmaya, yerel idareler, Tunceli Barosu ve duyarlı yurttaşlarımızın katkısını bekliyoruz. Munzur Vadisi ve mücadele eden alanlar içerisinde bulunan bir kez tüketildiğinde bir daha yerine konulması imkansız olan jeolojik ve jeomorfolojik yapı ve oluşumlar, flora ve faunası ile tarihi, kültürel, inanç merkezlerinin tescil edilerek korunması Avrupa Jeopark Ağı ile UNESCO Global Jeopark ağı içerisine alınarak insanlığın ortak mirası haline getirilmesi, bugün olduğu gibi vahşi kullanımdan korunması amacıyla, koruma kullanma dengesi sağlanarak Jeoturizm yani kültürel inanç ve doğa turizm yoluyla insanların hizmetine sunulması, yerel kalkınmanın sağlanarak kırsal ve kentsel göçün engellenmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

dsc_7585_800.jpg

Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Bizim bu çalışmayı yürütmekteki tek amacımız, doğayı korumak. Munzur Vadisi’nin korunması; bu şehre, bu şehrin korunması bu ülkeye, bu dünyaya bir örnek teşkil edecek. Hepimiz Munzur’un kutsallığını biliyoruz. Çocuklardan, yaşlılara bu kutsallığa dokunulan bütün durumlara karşı çıkılacağını biliyoruz. Munzur Vadisi geçmişten bugüne korunarak geldi. Sonraki nesillere de korunarak bırakılmasını istiyoruz” diye konuştu.

img_2029.jpg

Açılışta konuşan Tunceli Vali Yardımcısı Akın Zor, Munzur Vadisi’nin büyük bölümünün 1971 yılında Bakanlar Kurulu tarafından milli park ilan edildiğini söyledi.

Vali Tuncay Sonel’in Munzur Vadisi konusunda son derece hassas olduğunu belirten Zor,” Sayın valimiz ilimize atandıktan sonra Munzur Nehri üzerindeki barajların yapılmaması noktasındaki duruşu bütün Tuncelililerin şahsında taktire şayandır. Bu hassasiyeti ilimize gelen devlet büyüklerine de arz ettik. Doğanın korunması, suların kirlenmemesi adına gereken her türlü çalışmayı sonuna kadar destekliyoruz” dedi.

Munzur Vadisi’nin muhteşem doğasıyla mutlaka görülmesi; keşfedilmesi gereken bir yer olduğunu dile getiren Vali Yardımcısı Akın Zor, “Ancak üzülerek şunu ifade etmek istiyorum. Başta Gözeler olmak üzere doğa bazı insanlar tarafından hoyratça kullanılmaktadır. Bunun önüne geçilmesi için sayın valimizin başkanlığında Fırat Kalkınma Ajansı olarak çok önemli bir proje hazırlandı. Yaklaşık 8 milyon Türk lirası kaynak aktarılarak orman bölge müdürlüklerinden gerekli izinler çıkarıldıktan sonra bu hayata geçirilecektir. Bununla ilgili bütün paydaşlarla sürdürülebilir, Munzur Gözeleri’ni koruyan eski yapıları ortadan kaldıran, harika bir proje hayata geçirilecek” diye konuştu.

Kent turizminin son yıllarda yakaladığı ivmeye vurgu yapan Zor, “Tunceli artık bir cazibe merkezi olmaya başladı. Tunceli’ye butik şehir diyoruz. Bunu hep birlikte daha üst seviyeye taşımak istiyoruz. Munzur Nehri’ni yaşayan canlı varlık olarak kayıt altına almayı hepimiz canı gönülden istiyoruz” şeklinde konuştu.

Çalıştayın ilk oturumunda Prof. Dr. Nazire Özgen Erdem’in Unesco Jeopark kriterlerlerine ilişkin aktarımlarda bulunurken, Prof. Dr. Tuncer Demir ve Yiğit Karakuzu ise Türkiye’de tek Jeopark olan Kula Jeoparkı hakkında bilgi verdi.

Çalıştayın bugünkü programı kapsamında teknik gezi düzenleniyor.

img_2033.jpg

img_2030.jpg