İl Sağlık Müdürü Dr. Sercan Özaydın, ödülü Ankara’da düzenlenen törenle alırken, emeği geçen personele, annelere teşekkür ederken, bebeklere de sağlıklı ve huzurlu bir gelecek diledi.

İlimizin aldığı ödüle ilişkin açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Sercan Özaydın, “Beslenme yetersizliklerinin önlenmesi için atılması gereken ilk adım emzirmenin doğumdan sonra en kısa sürede başlatılması, anne sütü ile bebeklerin tek başına ilk 6 ay emzirilmesi, 6. ayın ardından uygun ek besinlerle emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesidir.

Sağlık Bakanlığımız tarafından bu amaçla ülkemizde çocuk sağlığının korunması, hastalıkların azaltılması, bebek ve çocuk ölümlerinin önlenmesi için diğer çocuk sağlığı programlarına paralel olarak 1991 yılından itibaren “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” yürütülmektedir. 

Bu kapsamda emzirmenin korunması ve desteklenmesi ile programın temelini oluşturan başarılı emzirmede 10 adım stratejisinin tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında uygulanması ve devamının sağlanması, ayrıca beslenme bozukluklarının önlemesi yoluyla çocuklarda ölüm ve hastalık oranlarının düşürülmesi hedeflenmektedir.

Program tüm dünyada da uygulanan “Bebek Dostu Hastaneler” kavramı ile başlamış, 2000’li yıllara gelindiğinde birinci basamak sağlık kuruluşlarının da dahil olması ile  “Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları” olarak ilerleme kaydetmiş,  ardından önce Bebek Dostu İl ve daha sonra çalışmalarını bir adım daha ileri taşıyan illerimiz için “Altın Bebek Dostu İl” kavramları geliştirilmiştir.

Emzirme konusunda farkındalık yaratmak için ülkemizde her yıl Emzirme Haftası kutlanmaktadır. Gebeliğin sonlanarak anne ve bebeğin buluştuğu ve bebeğin anne sütüyle tanıştığı zamandan ilham alınarak yılın 40. haftası olan 1-7 Ekim tarihleri seçilmiştir. Söz konusu hafta içinde tüm Türkiye’de konunun öneminin vurgulanması, toplumsal farkındalık oluşturulması amacıyla çeşitli aktiviteler ve eğitimler planlanıp uygulanmaktadır.

Bu bağlamda 2018 yılı için düzenlenen törende Anne sütü ve Emzirme konusunda Tunceli İl Sağlık Müdürlüğü ailesi olarak yürüttüğümüz çalışmalardan dolayı ilimiz; “Altın Bebek Dostu İl” plaketine layık görülmüştür.

Emeği geçen özverili personelimize ve değerli Annelerimize teşekkürlerimi sunuyor, bebeklerimize de sağlıklı ve huzurlu bir gelecek diliyorum” dedi.